Kulsko

Zveza ŠKIS del ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov

Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) bo s svojimi študentskimi klubi tudi letos del ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov. Akcija bo potekala na pokopališčih v več krajih po Sloveniji.

Manj svečk za manj grobov je že tradicionalni projekt Fundacije Svečka. Svojo akcijo so prvič izvedli leta 2009 v občini Zagorje ob Savi. Od takrat se je akcija močno razširila in postala kar vseslovenska. Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek lahko vsak prejme zastavice sočutja oziroma drugo ekološko alternativo svečam. Namen je preusmeriti sredstva ter namesto kupovanja gor sveč in cvetja, pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Organizatorji akcije o njej pravijo tako: “pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.”

Letos akcija tudi virtualna

Letos bo akcija Manj svečk za manj grobov potekala v fizični in virtualni obliki. Prostovoljci bodo ob dnevu spomina na mrtve prisotni na pokopališčih. Tam bodo lahko obiskovalci namenili prostovoljni prispevek v spomin na pokojne. V zameno za prispevek bo donator prejel ekološko zastavico, s katero izrazi podporo projektu in jo lahko položi na grob. Poleg klasične izvedbe pa bo možno donacije oddati tudi v virtualni obliki. To lahko storiš preko promocijskih objav na družbenih omrežjih ali preko SMS sporočil s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919. S tem prispevaš 1 € oziroma 5 €. Zbrana sredstva bodo tudi letos namenjena za medicinske pripomočke in zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

V negotovih časih, v katerih smo se trenutno znašli, je še posebej pomembno, da smo solidarni drug z drugim in stopimo skupaj. Zato smo zelo ponosni na vse študentske klube, ki sodelujejo pri projektu in bodo akcijo letos prenesli tudi v svoja lokalna okolja. S tem pa razširili to pomembno sporočilo tudi med mladimi. Klubi, ki letos sodelujejo pri akciji so: Klub ptujskih študentov, Študentsko-mladinski klub Klinka, Študentski klub Žalec, Študentski klub Sevnica, Klub jeseniških študentov, Notranjski študentski klub in Študentski klub GROŠ.

Več si lahko prebereš na spletni strani akcije Manj svečk za manj grobov.

Zveza ŠKIS
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button