Kulsko

Kako so si ljudje brisali zadnjice pred izumom toaletnega papirja?

Nekaj, kar se naučimo precej zgodaj v življenju, je to, da vsi kakamo. Vsi pa tega ne počnemo na isti način. Večina nas za brisanje zadnjice uporablja toaletni papir, na nekaterih koncih sveta pa prevladuje uporaba bideja. Kaj pa se je uporabljalo pred temi prijetnimi izumi?

Tako toaletni papir kot tudi bide predstavljata določeno stopnjo tehnološkega napredka. In čeprav se toaletni papir morda ne zdi kot kakšen velik izum, je trajalo kar nekaj časa, preden je ta prišel v Evropo in Ameriko.

Prvi toaletni papir so iznašli pred skoraj dvema tisočletjema na Kitajskem, kmalu po tem pa ga je začel uporabljati tudi islamski svet. Kako uporaben pa je bil takrat dejansko za brisanje zadnjic, bi se verjetno dalo razpravljati. Prvi namensko izdelan toaletni papir je zato luč sveta ugledal šele leta 1857.

bide, brisanje zadnjice, kakanje, Grki, brisanje, umivanje, ljudje, zgodovina
Prvi toaletni papir je luč sveta ugledal leta 1857.

Kaj pa so ljudje uporabljali pred tem?

Medtem ko so zadnjice in to, kar prihaja iz njih, nedvomno zelo univerzalen pojav, se metode čiščenja teh med sabo precej razlikujejo. Zgodovinsko gledano je do tega prišlo iz več razlogov – vključno z lokalnimi običaji, družbenimi hierarhijami in celo podnebjem.

Na Kitajskem čiste ritke najuglednejših že pred Kristusom

Na Kitajskem so tisti na samem vrhu družbene lestvice toaletni papir uporabljali že v šestem stoletju pred našim štetjem. V istem času so manj privilegirani Kitajci za svoje osebne higienske potrebe uporabljali bambusove palice, podobne lopaticam oz. spatulam.

Najznamenitejše orodje za brisanje zadnjice iz starega Rima

Najbolj znan primer starodavnega “toaletnega papirja” prihaja iz starorimskega sveta. Tamkajšnja javna stranišča so ponujala uporabo spužve na palici. Te gobice so bile namočene v kis ali slano vodo in namenjene skupni uporabi.

bide, brisanje zadnjice, kakanje, Grki, brisanje, umivanje, ljudje, zgodovina
Posameznih stranišč v rimskem času, za razliko od danes, niso ločevale nobene pregrade.

In še nekoliko bolj brutalna tehnika iz stare Grčije

Stari Grki (pa tudi Rimljani) pa so za brisanje uporabljali tudi majhne kamenčke oz. kose keramike. Ne zveni nič kaj prijetno, po drugi strani pa si teh kamenčkov oz. pessos, kot so jih poimenovali, med seboj niso delili. Nekatere zgodbe pravijo celo, da so pessos pred uporabo okrasili z imeni svojih neprijateljev.

Zabavo na stran, tovrstno draženje zadnjice ne zveni nič kaj prijetno, prej boleče. Poleg poškodb kože in sluznice je pri starih Grkih pri tem prihajalo tudi do zunanjih hemoroidov. Naslednjič, ko boš godrnjal, da ima nekdo samo dvoslojni toaletni papir, se tako spomni na bolečine daljnih, daljnih evropskih prednikov.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button