KulskoPotovanje

Predstavljamo nekaj najboljših destinacij v Evropi, ki jih moraš obiskati

Počitnic še ni konec, zato je čas, da obiščeš še kakšno novo destinacijo, preden se življenje ponovno vrne na stare tire. Zdaj, ko so vse države v Evropi ponovno odprte brez omejitev in se porajajo zanimanja za obisk novih predelov sveta, ostaja vprašanje ... Kam se odpraviti? Predstavljamo ti nekaj idej za potovanja, ki ti lahko popestrijo še zadnjih nekaj prostih tednov. Katero mesto misliš, da je najbolj priljubljeno? Pa poglejmo.

Organizacija European Best Destinations (EBD) je objavila seznam 20 najbolj trendovskih in popularnih destinacij v Evropi za leto 2023, ki ti lahko pomaga, da dokončno začrtaš svoje potovanje z družino ali prijatelji (ali tudi sam). Teh 20 mest, izbranih na podlagi priljubljenosti na družbenih omrežjih, kakovosti življenja, narastka razvoja in kulturne privlačnosti, je promoviranih pod naslovom »Najboljša evropska destinacija«. Te zanima, o katerih destinacijah govorimo?

Najbolj popularna je Varšava (Poljska), sledijo Atene (Grčija), Maribor (Slovenija), Dunaj (Avstrija) in Cittadella (Italija) … Poglejmo zakaj.

Vzemi si čas, spoznaj Poljsko in Varšavo

Kako bi lahko opisali glavno in največje mesto na Poljskem? Čudovita, prijazna, zelena, odprta, kot nalašč za družinski ali kulturni oddih. Vse to je Varšava – najbolj priljubljena evropska destinacija leta 2023, ki lahko vsakemu nekaj ponudi. EBD svetuje: »Sprehodi se po njenih čudovitih parkih, sonči se na mestnih plažah, izkoristi njeno odlično gastronomsko ponudbo, pridi kadar koli v letu in uživaj v bogatem spisku dogodkov.«

Kaj vse si lahko pogledaš? Ob sprehodu skozi mesto si poglej tržnico starega mestnega jedra in številne barvite stavbe. Popularna destinacija je tudi palača kulture in znanosti (druga najvišja stavba na Poljskem) in park Lazienki. Med bivanjem prav tako ne zamudi sprehoda do “Krakowskie Przedmieście”, najprestižnejše ulice v Varšavi, in obišči zgodovinske utrdbe, ki so nekoč obkrožale Varšavo.

Poletje na Grški obali ali poletje v Atenah

Capital Grčije je destinacija, ki si jo je treba ogledati iz več razlogov. Ta je nekoč služila kot zibelka demokracije in filozofije. Tudi danes se verjame, da modrina Atenskega morja in njene prečudovite pokrajine pomagajo sprostiti duha in nudijo pobeg od vsakodnevnih skrbi. Atene so prefinjeno središče z odličnimi ponudbami. Atene so tudi ena najboljših destinacij ulične umetnosti v Evropi.

Lahko potuješ tudi bliže, in sicer v Maribor!

Četudi si ne bi mislili, da je lahko bližnji kraj ali domači kraj ena izmed najpopularnejših destinacij, Maribor ponovno preseneča. Naš Maribor je očarljivo kulturno in kulinarično središče. Zgodovina mesta sega v čas srednjega veka, staro mestno jedro pa ponuja bogato arhitekturno dediščino. Leta 2012 se je Maribor predstavljal pod naslovom Evropska prestolnica kulture. Mnogi menijo, da je veselo in gostoljubno mesto, ki skozi leto gosti številne mednarodne, kulturne in športne dogodke. Mogoče je čas, da ga bolje spoznaš?

Če potrebuješ še dodaten razlog za obisk (ali raziskovanje) Maribora, ti lahko povemo, da je prijel naziv ene izmed najboljših kulinaričnih destinacij v Evropi.

Naslednja destinacija – Avstrija, Dunaj

Vsak od nas je že vsaj enkrat obiskal Avstrijo. Vendar, si si vzel/-a čas, da jo res dobro raziščeš? Si že raziskal/-a Dunaj? Ta je idealna destinacija za romantiko: ponuja vožnje s kočijo, oglede mestnih kraljevih palač in večerne valčke ob zvokih Straussove Modre Donave, ki popeljejo nazaj v čas Sissi. Dunaj je odkrito, prijazno in eno izmed najvarnejših in najboljših mest za bivanje v Evropi. Privablja vse, ki želijo spoznati zgodovino ali nove ljudi.

Potem pa še … v Italijo!

Cittadella je eno izmed najlepših obzidanih mest v Evropi, prav tako je tudi najbolje ohranjeno. Nahaja se na zelo strateškem položaju, v osrčju regije Veneto v severni Italiji. Leži blizu najpomembnejših mest na tem območju: eno uro vožnje do Benetk in Verone in le tri ure vožnje do Milana in Firenc. Če se odločiš za trip v Cittadallo, se mogoče naučiš tudi nekaj zgodovine. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1220, Cittadella pa je eno izmed redkih mest v Evropi s srednjeveško sprehajalno potjo. Boš mesto obiskal tudi ti?

Na listi se nahaja še mnogo drugih krajev, ki so vredni obiska. Potuješ lahko od Nemčije, Španije, Danske, Švedske ali do številnih drugih destinacij, o obisku katerih mogoče še nisi razmišljal/-a. Naslednjih nekaj tednov lahko izkoristiš za potovanja, sicer pa se lahko za potovanje odločiš tudi ob drugem letnem času.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button