KulskoŠport

Kaj je padel? Nov hitro rastoč šport in 7 stvari, ki jih nisi vedel o njem

Padel, ki je uradno priznan kot teniška disciplina, iz dneva v dan postaja vse bolj priljubljen. Enostaven za igranje, zabaven in kot nalašč za druženje je to eden najbolj vročih športov na svetu. Spodaj te čaka nekaj zanimivih dejstev o tem novem športu, ki so jih pripravili pri Red Bullu.

Gre za relativno nov šport

Ker je padel šport z loparjem, lahko najdemo vzporednice z drugimi športi z loparjem, kot so tenis, badminton in skvoš. Za razliko od njih je zgodovina padela precej nova. Vse se je začelo leta 1969 v Mehiki, ko je Enrique Corcuera v svojem domu v Acapulcu zgradil igrišče, manjše od teniškega igrišča, in ga obdal s stenami, ki so še zdaj del igre.

V Španiji je popularnejši od tenisa

Padel je eden najhitreje rastočih športov na svetu v smislu aktivne udeležbe. Po podatkih Mednarodne zveze za padel (FIP) ga zdaj igra približno 25 milijonov ljudi po vsem svetu. Igra je še posebej pupularna v Mehiki, Španiji in Argentini. V Španiji, kjer je padel popularnejši od tenisa, deluje že več kot 20.000 igrišč. Čedalje hitreje pa se šport širi tudi v druge države. FIP ocenjuje, da so igrišča za padel prisotna že v več kot 90 državah.

Padel je predvsem šport za dvojice

Igrišče za padel je zasnovano za štiri igralce in je približno 25 odstotkov manjše od teniškega igrišča. Tako kot pri tenisu je igrišče na sredini razdeljeno z mrežo, okoli igrišča pa so postavljene stene, tako kot pri skvošu. Pri padelu se žoga lahko odbija tudi od sten, kar naredi igro še bolj zanimivo. Zaradi hitrosti igre in manjše velikosti igrišča šport ni najbolj primeren za igro ena na ena. Sicer obstajajo nekatera igrišča, ki to dopuščajo, vendar je večina igrišč namenjenih dvojicam. Na profesionalni ravni v elitnih tekmovanjih tekmujejo le dvojice.

Loparji za padel nimajo strun

V primerjavi z loparjema za tenis in skvoš, lopar za padel nima strun. Narejen iz steklenih ali karbonskih vlaken, ima kratek ročaj, njegova sredica pa je iz gume. Tudi lopar je izumil Enriqueu. Zaradi manjšega igrišča je bila uporaba teniškega loparja neprimerna, saj so žogice letele vsepovsod. Tako sta Enriqueu in njegova žena uporabila lesen lopar, ki je žogico upočasnil.

padel, šport
Žogice in lopar za padel.

Žogica je manjša in lažja

Čeprav na prvi pogled zgleda, da sta si žogica za padel in tenis zelo podobni, je med njima nekaj razlik. Žogica za padel je malo manjša in lažja ter ima manj pritiska, saj mora biti zaradi manjše velikosti igrišča počasnejša.

Podobno tenisu, a malo drugače

Pri padelu se rezultati seštevajo na enak način kot pri tenisu. Igra se na dva dobljena niza, niz pa je osvojen, ko ekipa dobi šest iger. Ker igrišče za padel obdajajo stene, se lahko igra “shots” zunaj njih kot pri skvošu. Žogica se lahko med igro odbije od stene ali mreže, pri tem pa se mora najprej dotakniti tal. Pri padelu imajo igralci dva servisa. Izvaja se spodnji servis, žogica pa se mora odbiti v nasprotnikovem polju.

padel
Igrišče za padel.

Prednosti igranja padela

Padel velja za šport, kjer ni potrebno veliko napora. Zaradi velikosti igrišča in igranja igre v dvojicah padel ne zahteva veliko teka. To pa ne pomeni, da igranje padela nima nobenih prednosti.

Igra padela običajno traja dobro uro, zaradi česar jo lahko uvrstimo med aerobno vajo, ki pomaga pri krepitvi zdravja srca in ožilja. Prav tako s padelom treniramo mišice in izboljšamo svojo koordinacijo ter reflekse, kar pride prav pri vsakodnevnih dejavnostih. Igranje padela pa pomaga tudi pri odpravljanju stresa.

Te zanima? Padel se igra tudi v Sloveniji! Zaenkrat imamo tri igrišča: Ludus Beach Park Ljubljana, Rimski Vrelec Kotlje in Vogu Center Besnica. Več informacij pa najdeš na spletni strane slovenske zveze.

Red Bull
Pexels, Wikimedia

Sorodni članki

Back to top button