Novice

Prihodnji teden se prične obnova Lenta, ki naj bi trajala do maja 2023

V Mariboru se prihodnji teden pričenjajo gradbena dela na Lentu, kjer je načrtovana obnova nabrežja od Vodnega stolpa do Studenške brvi. Dela bodo potekala v več etapah in skladno s tem se bo spreminjala prometna ureditev. Novo podobo naj bi ta najstarejši del mesta dobil konec maja 2023.

Končno se pričenja obnova Lenta. Gre za preureditev levega nabrežja reke Drave v območju od Studenške brvi na zahodni strani do Vodnega stolpa na vzhodni strani v skupni dolžini nekaj več kot kilometer.

Dela se bodo predvidoma začela 12. julija s pripravljalnimi deli. Zaključek je predviden do 30. maja 2023.

Izvajanje del bo potekalo v treh etapah, z začetkom na zahodnem delu Lenta med Studenško brvjo in Ribiško ulico, nato pa še v dveh etapah proti vzhodu do Vodnega stolpa.

Kaj se bo zgodilo s prometom?

Promet bo zaradi omogočanja hitre izvedbe del na zahodnem delu Lenta zaprt. Bo pa urejen obvoz po Koroški cesti in Ribiški ulici. Zapora zahodnega dela Lenta med Studenško brvjo in Ribiško ulico bo predvidoma do oktobra letos.

Ves čas zapore bo za stanovalce in pravne osebe omogočen dostop (tudi z avtomobili) do garaž, stanovanj in lokalov.

Za stanovalce Lenta, ki imajo dovolilnice za parkiranje na tem območju (cona 4), bo občina v času izvajanja gradbenih del omogočila parkiranje pod Titovim mostom ali na gramoznem parkirišču med Kopališčem Pristan in Lavričevo ulico. Stanovalci Lenta, ki uporabljajo za parkiranje eno izmed garažnih hiš na tem območju, bodo lahko to storitev nemoteno uporabljali še naprej.

Uporaba dosedanje t. i. bele cone na Lentu ne bo več mogoča. To pomeni, da tu ne bo več parkiranja za obiskovalce.

Po preureditvi bo promet še vedno potekal po Lentu, ampak na drugačen način

Obnova Lenta bo vzpostavila t.i. shared space oziroma območje skupnega prometnega prostora. Promet bo sicer še vedno potekal v obeh smereh, a si bodo motorna vozila enakopravno delila cesto s kolesarji in pešci.

Parkirišč z belimi conami več ne bo, bo pa za vse stanovalce zagotovljeno parkirišče pod Titovim mostom in na lokaciji med Kopališčem Pristan ter Lavričevo ulico. “Mestna občina Maribor bo prav tako zagotovila električno vozilo Maister. Namenjeno bo temu delu mesta in bo na voljo predvsem stanovalcem Lenta,” sporočajo.

Obeta se prenovljeno cestišče, tlakovane in zelene površine

V okviru projekta se bo na območju med Vodnim stolpom in Studenško brvjo obnovilo celotno cestišče ter tlakovalo površine za pešce in pred gostinskimi vrtovi. Na novo bodo uredili sprehajalno pot med tržnico in Studenško brvjo, dodali bodo zelene površine in zasadili drevesa. V osrednjem delu Lenta bodo uredili brežino reke s stopnicami, ki se bodo spuščale k vodi, osrednji trg pred Hišo Stare trte pa bo urejen kot osrednji prireditveni prostor.

Obnova Lenta bo poskrbela tudi za novo brv čez Dravo. Ta se bo nahajala pri Starem mostu in bo povezovala Lent na levem in Tabor na desnem rečnem nabrežju. Zgrajena naj bi bila v letu dni.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button