Zdravje

OnkoMan gre s polnimi pljuči od Ljubljane do Maribora

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan se 12. septembra podaja na svojevrstno kolesarsko etapo od Ljubljane, preko Golnika do Maribora.

OnkoMan bo na svoji poti skupaj z Zvezo študentov medicine Slovenije, Društvom študentov medicine Maribor, Društvom študentov medicine Slovenije in Društvom študentov farmacije Slovenije opozarjal na vse večjo problematiko pljučnega raka.

Vse bolj zaskrbljujoče dejstvo je, da v Sloveniji za rakom vsako leto zboli vse več ljudi. Po zadnjem registru raka iz leta 2016 je za rakom zbolelo skupno 15.072 ljudi. Pljučni rak pa dosega povprečno 10,1 % obolevnosti vseh rakov letno. Za pljučnim rakom je tako v letu 2016 zbolelo 1521 ljudi, in sicer 966 moških in 555 žensk. Istega leta je umrlo 814 moških in 392 žensk. Tako po obolevnosti kot umrljivosti prednjačijo moški. Ti za obisk zdravnika čakajo do zadnjega trenutka, namesto da bi prevzeli nadzor nad boleznijo in čimprej ukrepali.

Čas je namreč ključnega pomena – sploh pri pljučnem raku, ki ga imenujemo tudi tihi ubijalec. Znaki bolezni se velikokrat pojavijo šele takrat, ko je razširjena že na druge dele telesa. V Sloveniji je pljučni rak pri ženskah četrto najpogostejše rakavo obolenje, pri moških pa tretje. Prav zato letos društvo OnkoMan postavlja problematiko pljučnega raka v ospredje in opozarja na znake obolenja. Poleg tega pa spodbuja vse moške, da odmislijo svojo moško plat, ki jim narekuje, da o svojih problemih ne govorijo, in se že ob prvih znakih opogumijo za obisk zdravnika.

Pravi moški ne čakajo, ampak ukrepajo

Izjemno pomembno je, da zdravnika obiščemo že ob prvih znakih, ki bi lahko nakazovali na pljučnega raka. Ti so lahko kašelj, težje dihanje, krvav izpljunek, nepojasnjena bolečina v prsih, ponavljajoče pljučnice, utrujenost, slabo počutje, hujšanje. Za lastno zdravje pa bomo veliko naredili tudi, če bomo opustili kajenje. Ravno slednje kar v 80–90 % primerov predstavlja vzrok za pljučnega raka. Prav tako je pomembno, da skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano, redno gibanje, se ne izpostavljamo radioaktivnim elementom in hodimo na redne zdravniške preglede.

Ustrezna skrb za telesno in duševno zdravje ter aktiven življenjski slog lahko bistveno pripomoreta k preprečevanju nastanka vsakršnih bolezni. In ker je kolesarstvo v zadnjih letih skoraj postalo slovenski nacionalni šport, se bodo člani društva OnkoMan v družbi podpornikov ter študentov medicine in farmacije 12. septembra zavihteli na kolesa in na poti od Ljubljane do Maribora aktivno ozaveščali o problematiki pljučnega raka.

Njihovo pot lahko spremljate na Facebook OnkoMan. Več informacij o društvu pa dobite na njihovi spletni strani.

 

Urška LISJAK
OnkoMan

Sorodni članki

Back to top button