Okolje

V Mariboru edini akreditirani laboratorij za raziskave recikliranja odpadne plastike v Evropi

Kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov Interseroh Plastics Research & Development iz Maribora je marca pridobil mednarodno akreditacijo laboratorijskega standarda ISO/IEC 17025:2017. S tem je postal edini akreditirani laboratorij za raziskave na področju recikliranja odpadne plastike v Evropi.

Kot so sporočili iz tega kompetenčnega centra, so postali edina akreditirana raziskovalna institucija v Evropi. Zdaj so specializirani za raziskave in razvoj na področju reciklaže in predelave odpadnih plastičnih materialov v inovativne materiale, ki se uporabljajo v proizvodnji. “Z akreditacijo podjetje sledi evropskim merilom pri uveljavljanju enotnih standardov kakovosti. Postavlja merila kakovosti na področju predelave reciklatov,” so navedli.

Pridobljeni standard določa splošne zahteve za kompetentnost, neodvisnost in delovanje laboratorijev. Z izpolnitvijo omenjenega standarda kompetenčni center po lastnih navedbah dokazuje, da dosega verodostojne in neodvisne rezultate. Poleg tega zagotavlja njihovo mednarodno primerljivost in sprejemljivost.

“Pridobljena akreditacija predstavlja pomemben korak k zanesljivosti oskrbe gospodarstva s kakovostnimi reciklati, ki imajo primerljive ali celo boljše lastnosti kot plastični materiali iz primarnih virov,” pravi direktorica centra Manica Ulčnik-Krump. Ulčnik-Krumpova je tudi vodja poslovne enote Recycled Resource Interseroh Dienstleistungs, v okviru katere deluje slovensko podjetje.

Kaj pomeni ISO/IEC 17025:2017?

“Mednarodna akreditacija na osnovi laboratorijskega standarda ISO/IEC 17025:2017 potrjuje visoko tehnološko usposobljenost kompetenčnega centra. Ta ustvarja in zagotavlja zaupanje v naše storitve na evropskem trgu. Akreditacija s spodbujanjem višjih standardov kakovosti, z doslednim, preglednim in celostnim obvladovanjem tehničnih zahtev odločilno prispeva k verodostojnosti storitev našega laboratorija. Poleg tega predstavlja uradno in neodvisno potrditev strokovne usposobljenosti laboratorija,” je dodala.

Standardizirani laboratorijski postopki omogočajo napredno analitiko. Ta potrjuje, da imajo materiali, pridobljeni iz odpadne plastike, takšne optimalne mehanske in termične lastnosti, da lahko v končnih izdelkih nadomestijo plastične materiale iz primarnih virov. Ti materiali so na primer primerni za izdelke, kot so zaboji in palete.

Kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov Interseroh Plastics Reserach & Development v Mariboru deluje od leta 2016. Interseroh je sicer ena od blagovnih znamk pod okriljem skupine ALBA Group, ki deluje v Nemčiji ter drugod po Evropi in Aziji. Kot eden od vodilnih ponudnikov recikliranja in okoljskih storitev ter dobaviteljev surovin ima na svetu skupaj približno 8000 zaposlenih. Leta 2018 je ustvarila promet v višini okoli 2,1 milijarde evrov.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button