KulskoSpekterŽivljenjski slog

Med neznančevimi rjuhami

S  prihodom v univerzitetne klopi se za mnoge novopečene bruce začnejo leta odkrivanja samega sebe, intelektualnih izzivov in neprespanih noči ob pisanju seminarskih nalog.

Tukaj pa je seveda še zabavna plat študentskih let, pri čemer ne smemo pozabiti na spletanje novih prijateljstev, popoldanske kavice na Štuku, nepozabne torkove večere, ki pa se lahko zaključijo tudi tako, da se znajdemo v nepoznani postelji. Tako so študentska leta namenjena tudi seksualnemu raziskovanju.

Hook-up je najpogostejši med študenti. Si med njimi tudi ti?

Bolj kot nepozabni filmski zmenki nas danes zanimajo pogovori o zabavah, brezskrbnosti in tudi vroče govorice o neobvezujočih odnosih, ki smo jim lahko velikokrat priča v filmih, TV-serijah in tudi resničnosti. Vse skupaj gradi to, kar danes imenujemo »hook-up« kultura oz. fenomen odnosov brez obveznosti, ki zajema kakršnokoli dejanje od poljubljanja do spolnega odnosa, ki se odvija zunaj razmerja.

 

Vzpon avantur za eno noč

Vzpon omenjenega lahko umestimo že v dvajseta leta prejšnjega stoletja, kjer je veliko vlogo igrala predvsem tehnologija, ki je začela povezovati mladostnike. Pozabiti pa ne smemo niti na seksualno revolucijo šestdesetih, s katero so se okovi tabuirane spolnosti dokončno zlomili. Hook-up kultura tako v glavnem sprejema in vzpodbuja priložnostna spolna občevanja, predvsem avanture za eno noč, pri katerih so večinoma odstranjene čustvene obveze in dolgoročne zveze. Največkrat jo povezujemo z zahodno družbo, predvsem z najstniki in študenti. Ti so razvili model seksualne intimnosti, ki postavlja enkratna dejanja seksualne narave s popolnimi neznanci pred čustva, zvezo in ljubezen. Romantika je potemtakem danes že zastarela. Poklanjanje rož in obiske kina s simpatijo danes nadomeščata bezanje kondomov iz skritih kotičkov oblačil in hlastajoče slačenje oblačil nekomu, ki bi lahko bil tvoj mrzli bratranec.

 

Študije razkrivajo …

Številne študije pokrivajo področje »hook-up« kulture in imajo veliko skupnih točk. Raziskovalci izpostavljajo, da so pobudniki tovrstnih dejanj predvsem moški. V eni izmed največjih raziskav, ki jo je opravila Paula England, profesorica sociologije na Univerzi v New Yorku, v kateri je prisostvovalo 14.000 študentov devetnajstih univerz v Združenih državah Amerike, kaže na to, da je od 14.000 študentov bilo 72 odstotkov takih, ki so v času študija imeli vsaj en spolni odnos s popolnim neznancem. Ko govorimo o povprečnem številu »hook-up« odnosov, pa Englandova ugotavlja, da se le-to giblje med štiri in sedem. Raziskavo na temo hook-up kulture pa je izvedla tudi Monika Lamot, študentka magistrskega študija sociologije in interdisciplinarnega družboslovja Univerze v Mariboru. Njen vzorec vključuje 352 posameznikov, katerih povprečna starost je 23 let in v katerem prevladujejo ženske. Anketni vprašalnik se je večinoma delil na straneh različnih fakultet Univerze v Mariboru na Facebooku in z njim je ugotovila, da je med vsemi udeleženci bilo 80 odstotkov takšnih, ki so ob priložnosti imeli hook-up odnos samo s poljubljanjem. Rezultati so pokazali tudi, da je med vsemi vprašanimi skoraj 50 odstotkov že kdaj imelo hook-up odnos tudi s spolnim odnosom. Če si tudi tukaj pogledamo povprečna števila obeh omenjenih kategorij, opazimo, da je pri hook-up odnosu, ki vključuje spolni odnos, bilo največ takšnih udeležencev, ki so le-tega prakticirali z eno ali dvema osebama. Med posamezniki, katerih hook-up odnos je ob priložnosti vključeval samo poljubljanje, pa je največ takšnih, ki so to storili s sedmimi ali več osebami. Pikantno, mar ne?

Hook-up ali ne hook-up?

Raziskovalci so si po večini enotni, da posamezniki, ki sodelujejo v hook-up odnosu, gledajo na svojo spolno dogodivščino s svetle plati. Tako so njihove glavne motivacije fizični užitek, seksualno poželenje, avanturističnost, privlačnost, vendar so naštete stvari največkrat pomešane s krepko mero alkohola. A vsaka plat ima tudi nasprotno stran. Zato ne smemo pozabiti niti na tista malo manj prijetna občutja, s katerimi se lahko srečamo naslednje jutro. Mnogi se tako po hook-up odnosu počutijo razočarani, izkoriščeni, zraven tega pa občutijo praznino in zadrego. Izpostaviti je treba še nevarnosti. Kvalitativne študije nakazujejo na pogosto nezaščitene spolne odnose, ki se lahko končajo tudi z nosečnostjo, zraven tega pa opozarjajo, da ni vsak hook-up odnos stvar obojestranskega sporazuma.

Na tej točki se lahko vprašamo, kaj se je zgodilo s klišeji ameriških filmov, h katerim tako radi stremimo. Ali popolni prvi zmenki še obstajajo? Ali ljudje še vedno občutijo metuljčke zaljubljenosti ob pogledu na svojo simpatijo? Prihodnost očitno ni ravno najbolj svetleča. Večere, noči in včasih jutra tako občasno raje preživljamo v objemu neznancev oziroma neznank, ki nas s sladkimi besedami vabijo med svoje rjuhe. Pri tem je odvisno samo od nas, ali bomo podlegli sladkim besedam ali pa bomo svoj večer raje zaključili v domači postelji.

Slovarček – hook-up kultura vključuje tudi:

booty call: priložnostno vabilo za seks osebi, ki ne vključuje razmerja ali prijateljstva;
fuck buddies: osebi z malo čustvene navezanosti, odnos se lahko razvije v prijateljstvo, vendar ni nujno;
friends with benefits: prijatelja, ki imata spolne odnose;
one-night stand: seks za eno noč.

Ostalo vsebino iz revije Spekter, april 2018 lahko najdeš v spletni čitalnici.

 

 Klemen POLANEC
 splet (vir), Spekter

Oceni članek

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button