Življenjski slog

Zakaj je poljubljanje dobro zate

Poljubljanje je intimna gesta in pomaga poglobiti ljubezen in povezanost med dvema človekoma.

Ne glede na to ali smo stari 15 ali 64 let, se vsi spomnimo prvega poljuba. In prvi poljub z vsakim novim partnerjem je vselej oziroma bi moral biti navdušujoč.

Ker pa odnosi napredujejo in obdobje medenih tednov enkrat mine, se pogosto dogaja, da se z ljubljeno osebo poljubljamo manj kot nekoč.

Poljubljanje ima veliko koristi tako za naše zdravje, kakor tudi za zdravje našega odnosa. Med poljubljanjem se sproščata hormona dopamin in oksitocin. Če je poljub poln strasti je sproščanje hormonov še toliko bolj intenzivno.

Preveri pozitivne učinke, ki jih ima poljubljanje na nas.

Okrepi imunski sitem

Čeprav se ti morda zdi, da je delitev sline s poljubljanjem nehigiensko. Med strastnim 10 sekundnim poljubom sicer delimo približno 80 milijonov bakterij, je pa bolj verjetno, da bomo zboleli z rokovanjem, kot s poljubljanjem.

Ena od raziskav je pokazala, da gre za evolucijski mehanizem širjenja bakterij in izgradnjo človeške imunosti.

Zmanjšuje tesnobo

poljubljanje,

Poljubljanje vas lahko učinkovito pomiri, zmanjša zaskrbljenost. Počutite se manj obremenjeni, saj zmanjša kortizol in poveča raven serotonina v možganih.

Nekateri ljudje celo trdijo, da ima poljubljanje podobne koristi kot meditacija, saj nam tudi ta pomaga, da se počutimo bolj umirjeno.

Znižuje krvni tlak

Na naših ustnicah se nahajajo krvne žile, ki se med poljubljanjem razširijo. Po besedah Ryana Neinsteina , dr. med., plastičnega kirurga iz New Yorka, “se kri nato usmeri v obraz in stran od telesa, tako se obremenitev srca zmanjša, kar ima za posledico nižji krvni tlak.”

Še več, ko vaše srce podivja od navdušenja nad strastnim poljubom, se poveča vaš pretok krvi, kar prav tako prispeva k znižanju visokega krvnega tlaka.

Vadba za obrazne mišice

Med poljubljanjem uporabljamo do 30 mišic, kar krepi obrazne mišice. Med tem, ko za ustvarjanje bicepsov in učvrstitev zadnjice potrebuješ obiske telovadnic ter fitnesov, za okrepitev svojega obraza potrebuješ zgolj nekaj minut strastnega poljubljanja.

Skrbi za ustno higieno

poljubljanje

Izmenjava sline z nekom drugim poveča pretok lastne sline, kar pomaga ohranjati zdravo ustno votlino, zobe in dlesni.

Ko imate več sline v ustih, se boste znebili koščkov hrane v zobeh.

Pomaga najti pravega partnerja

Poljubljanje z jezikom izvira iz evolucijskega nagona, da bi našli gensko združljivega partnerja.

Poljubljanje je, tako kot dotikanje in vonjanje, čustveno dejanje, ki nam omogoča, da prepoznamo najbolj kompatibilnega in evolucijsko najugodnejšega partnerja.

“Ljudje nimamo močnih vohalnih veščin, poljubljanje pa nam omogoča, da človeka okusimo in opazimo če imamo različne imunske odzive, saj se ponavadi počutimo bolj privlačne za nekoga z drugačnim imunskim odzivom,” doda dr. Sarah Johns, strokovnjakinja v človeški reprodukciji in evolucijski psihologiji na Univerzi v Kentu.

Obstaja tudi dejstvo, da ti bo poljubljanje omogočilo ugotovitev ali je iskra med vama resnična.

Krepi tvoj odnos

Dober poljub sprošča hormon oksitocin oziroma “ljubezenski hormon”. Številne študije so pokazale, da hormon oksitocin pomaga ohranjati zvestobo in krepi zaupanje med partnerjema.

Poljubljanje sprošča tudi dopamin, ki krepi občutke romantične navezanosti. Poljubljanje je zelo pomembno za odnos, saj ohranja intimnost in romantiko.

 

DOSTOP.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button