Kultura

Inštitut 8. marec opozoril na zastraševanje kritičnih glasov

Inštitut 8. marec je na današnji novinarski konferenci opozoril na "ustrahovanje in zastraševanje" tistih, ki izražajo mnenja nasprotna mnenju oblasti ali so kritični. Kot primer so izpostavili nastop Jadranke Juras v oddaji Zadnja beseda in pritiske, ki jih doživlja. Menijo, da je primer simptomatičen za vse, kar je trenutno narobe v javni sferi.

Mojca Lukan z inštituta je povedala, da je svobodno izražanje mnenj, prepričanj in verovanj med osnovnimi temelji demokracije. Ustrahovanje tistih, ki izrazijo mnenje nasprotno oblasti, je po besedah Lukanove, mehanizem za utišanje čim večjega števila kritičnih glasov.

Poudarila je, da ima oblast dvojni mehanizem definiranja sovražnega govora. Sovražnih vsebin, ki jih zapišejo osebe blizu oblasti, ne štejejo za sovražni govor. Nasprotno pa ravnajo od oseb, ki so do oblasti kritične.

Mark Jupiter Užmah dodaja, da so bili kaznovani posamezniki, ki so na Trg republike v znak nestrinjanja z vladnimi ukrepi pisali s kredo. Opozoril je tudi na kadrovske menjave v javni upravi in odvzem statusa samostojnega kulturnika glasbeniku Zlatanu Čordiću – Zlatku.

Jurasova je na novinarski konferenci poudarila, da v oddaji nikoli ni izjavila, da slovenski vojaki hodijo na misije v tujino pobijati lokalno prebivalstvo. “So pa to večkrat izjavili vsi tisti, ki so me te dni neresnično citirali. Najdlje pri tem je šel Matej Tonin z izjavo, da naj bi Slovensko vojsko obtožila vojnih zločinov, kar je popolnoma deplasirano.”

Inštitut 8. marec: oblasti skuša utišati vse kritične glasove

S to izjavo je po besedah Jurasove sprožil plaz medijskega linča, pritiskov in groženj. Te doživlja dnevno tako sama kot tudi njena družina. “Gre za evidenten poskus ustrahovanja z namenom utišanja, discipliniranja in podrejanja ter za jasno sporočilo slovenski družbi, da ima pravico do mnenja in svobode govora samo tisti, ki je na poziciji moči. Sama verjamem v moč dialoga, v moč soočanja različnih mnenj, kar je nenazadnje gibalo napredka,” je povedala.

V Inštitutu 8. marec menijo, da so pritiski na Jurasovo eden izmed mehanizmov oblasti, ki skuša utišati vse kritične glasove. Jurasova je kot komentatorka lahka tarča. Na njo je oblast zlila svojo jezo glede referenduma o Slovenski vojski, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na inštitutu pa so podali tudi mnenje o vojaških misijah in sodelovanju Slovenije v Natu. Opozorili so na visoko število pobitih civilistov, na problematiko beguncev in notranje razseljenih.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button