Življenjski slog

Kdo naj plača? Rešitve za neprijetne situacije v restavraciji

Ne glede na to, ali si na večerji s skupino prijateljev, strankami ali na prvem zmenku, dogovarjanje, kdo bo poravnal račun – in kako sploh začeti pogovor o tem – lahko povzroči nelagodje. Ampak, če poznaš pravila bontona pri plačevanju računa v restavraciji, to ne bo tako nerodno.

Plačevanje obroka v restavraciji nas hitro lahko spravi v neugodno situacijo, če nismo vnaprej dogovorjeni in ne vemo, kaj pričakovati. Beri naprej, da odkriješ, kako pristopiti k plačilu računa na način, ki je vljuden in spoštljiv do vseh vpletenih.

Kdo plača, če si na kosilu s prijatelji?

Ko se srečaš s prijatelji na obroku, je zelo verjetno, da si boste račun razdelili. Če ni gostitelja, potem je predpostavljeno, da si boste vsi razdelili račun, razen če kdo želi častiti obrok. Nekoliko drugače je, če imaš vsak teden kosilo s prijateljicami. Namesto da bi si vsakič razdelile račun, se lahko izmenjujete in se vnaprej dogovorite katera bo poravnala račun.

Če se sprašuješ, ali je nevljudno prositi za ločene račune v restavraciji, je odgovor: nikakor! Obstaja vljuden način, kako to storiti. Ko gre za ločene račune, ni nič narobe, če natakarja ob začetku obroka obvestite, da to želite. Na ta način lahko natakar vnese naročila v sistem ustrezno, kar bo olajšalo izdajo ločenih računov na koncu obroka. Če počakate do konca obroka, da omenite ločene račune, je postopek za natakarja namreč veliko bolj zapleten.

restavracija, hrana
Če si v restavraciji s prijatelji, se predpostavlja, da si boste znesek računa razdelili.

Rojstnodnevna večerja

Slavljenec ne plača, razen če se je vnaprej ponudil, da organizira zabavo zase. Če pa je ne organizira slavljenec, je najbolje narediti načrt z drugimi udeleženci – pred velikim dogodkom – glede tega, kdo bo pokril obrok ali pijače slavljenca. Ker je to lahko situacija, v kateri vsi plačujejo zase, razen ene osebe, je verjetno najlažje, da ena oseba pokrije častnega gosta, ostali pa ji kasneje povrnejo denar.

Kdo plača na zmenku?

Strokovnjaki pravijo, da kdor je povabil, ta plača. Torej, če je ženska povabila moškega, naj plača ona in obratno. To pravilo velja tudi za spletne situacije, kjer se dva človeka pogovarjata že nekaj časa, preden se srečata v živo. Navsezadnje mora nekdo predlagati idejo za srečanje. Drugi zmenek pa je dobra priložnost za povabljeno osebo, da vrne uslugo. Potem je za v prihodnje od para odvisno, kako bosta nadaljevala s plačevanjem.

Ali naj moški vedno plača večerjo? Ne več. Osvobodi se starih pravil bontona na zmenkih. Naj bo oseba, ki je povabila drugo osebo, ta, ki poravna račun.

račun, restavracija, zmenek
Če si na zmenku, se predpostavlja, da plača tisti, ki povabi.

Obrok s sodelavci

Strokovnjaki pravijo, da na prijateljskem kosilu s sodelavci, naj vsak plača svoj obrok. Nič ni narobe, če si v tem primeru račun razdelite. Drugače pa je, če ena oseba začne naročati drage koktajle ali drage jedi. Če nekdo to stori, ne sme pričakovati, da bodo to pokrili sodelavci.

Drugače je, če v restavracijo povabiš stranko. To je precej enostavno, saj je glavni cilj obroka graditi odnos s stranko. Če povabiš stranko, torej plačaš ti. Če pa stranka vztraja pri plačilu, ker je ona povabila tebe, ne ugovarjaj preveč, le zahvali se.

DOSTOP. si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button