Znanost

Plutonovo “utripajoče srce” oblikuje njegovo površje in vpliva na atmosfero

Nasini znanstveniki so ugotovili, da ima pritlikavi planet Pluton na površju "utripajoče srce" iz zaledenelega dušika, ki vpliva na nastanek različnih struktur na površju planeta.

Struktura v obliki srca na Plutonu je postala slavna, ko jo je leta 2015 posnela sonda New Horizons (Nova obzorja). Gre za tanko plast zaledenelega dušika, ki se podnevi segreje in spremeni v paro, ponoči pa kondenzira in se spremeni nazaj v led.

Do sedaj so verjeli, da je površina Plutona gladka kot žoga, vendar zadnje raziskave kažejo, da je vse prej kot to.

To deluje kot bitje srca, ki okoli Plutona pošilja vetrove in oblikuje njegovo površje. Ta cikel Plutonovo atmosfero, ki je večinoma iz dušika, vrti v nasprotno smer, kot se vrti sam planet, kar se imenuje retrorotacija. Z zrakom se prenašata tudi vročina in material, pri čemer nastajajo različne strukture na površju.

Plutonova atmosfera in vetrovi tako enostavno vplivajo na njegovo površje, kljub temu, da je gostota atmosfere zelo majhna. Vodja študije Tanguy Bertrand je še dodal, da so pred tem verjeli, da je površina Plutona gladka kot žoga. Nasina sonda pa je presenetila vse, saj je Pluton povsem drugačen. Ima veliko različnih pokrajin, ki bodo še lep čas zanimivo gradivo za preučevanje.

Rezultati raziskav znanstvenikom omogočajo tudi primerjave med Plutonom in Zemljo, ki sta več milijard kilometrov narazen.

 

 STA
 NASA/JHUAPL/SwRI [Public domain]

Sorodni članki

Back to top button