Znanost

Skodelica kave? Ne, klistir kave!

Opozorilo: ne verjemi vsemu, kar prebereš na internetu!

Osvajalski pohod psevdoznanosti

Ni malo ljudi, ki verjamejo, da je Zemlja ploščata, da cepljenje povzroča avtizem, da nas letala na nebu zastrupljajo s kemičnim orožjem ali da je v kartah, zvezdah, kavni usedlini oziroma čajnih listih zapisano, ali bomo dobili službo in se srečno zaljubili. Nenavadne ideje bi lahko pričakovali več sto let nazaj. Vendar kljub velikanskemu napredku znanosti, dostopnosti informacij in znanja večini ljudem je praznoverje na pohodu. Najpogostejša oznaka za takšne vrste praks in prepričanj je psevdoznanost. Zanje se trdi, da temeljijo na znanosti ali pa so zgolj prikazani kot znanstveni.

Vendar pa ne podpirajo prav nobenih znanstvenih metod. Te trditve nimajo ustreznih dokazov, pogosto pa so kontradiktorne ali pretirane. Njihovi zagovorniki se zanašajo na pristranskost potrditve in selektivnost, namesto da bi svoje ugotovitve podvrgli poskusom izpodbijanja. Raziskovalci tudi po diskreditaciji rezultatov in “dokazov” ne upoštevajo znanstvenih metod, kljub temu pa pripadniki ostajajo zvesti takšnim prepričanjem. Pa naj gre za strogo, skoraj versko prepričanje v avtizem kot posledico cepljenja ali pa za zanikanje globalnega segrevanja.

“Zemlja ni okrogla, ampak je ploščat, ravni disk, svetovna elita pa nam to iz neznanega razloga prikriva. Severni pol je tako v središču, južni pa ne obstaja, temveč se tam nahaja zamrznjeni polarni rob, ki nas varuje pred padcem s konca sveta.”

Rojstvo zavajajočih informacij

Tudi če pogosto govorimo, da je psevdoznanost v porastu, pa ta nikakor ni nov pojav. Izraz se uporablja že od sredine 19. stoletja, ko se je z vzponom razsvetljenstva in fizikalnih znanosti v zahodnem svetu razvilo na novo odkrito spoštovanje znanosti. Šarlatani pa so izkoristili ta fenomen s ponujanjem zdravil, napitkov in pripomočkov za zdravljenje človeških težav. Ti naj bi temeljili na znanosti. Izraz je tako prvi uporabil zbornik Northern Journal of Medicine leta 1844. Kljub starosti koncepta pa je današnji vzpon psevdoznanosti mogoče pripisati demokratizaciji znanja in informacij, ki jih omogoča internet.

“Kako se ubraniti pred kemtraili? Zdaj, ko sem začela natančneje povezovati dogajanje na nebu z dogajanjem v naši hiši, opažam, da kemtraili na nebu še kako vplivajo na zbranost, počutje in zdravje pri nas. Pri sinu so takrat astmatični napadi izrazitejši, pri babici pa so izrazite bolečine v mišicah in sklepih.”

Če pa piše na internetu …

Vsak dan smo v družbenih medijih priča stotinam znanstvenih objav, s čimer se povečuje naše znanstveno razumevanje sveta. Vendar uporabniki, kot so tisti, ki želijo izkoristiti kupce, da uporabijo njihova homeopatska zdravila, lahko v skoraj nefiltriranem svetu interneta objavijo skoraj vse, kar želijo. Tako so teorije zarote in napačna dejstva vstopili tudi na območje politike. Zaradi česar je javnost velikokrat napačno obveščena o ključnih vprašanjih, kot so cepljenje, gensko spremenjena živila ali globalno segrevanje. Družbeni mediji so zato dvorezen meč. Z velikim številom uporabnikov in preprostim dostopom lahko postanejo dobre platforme za spodbujanje znanstvene pismenosti ali za izobraževanje javnosti o znanstvenih konceptih, vendar le, če so ponujene informacije dejansko točne.

“Barvna svetloba ima čudežne zdravilne moči. Svetlobni žarki pravega odtenka lahko ozdravijo vsako bolezen pod soncem. Oranžna krepi ledvice in pljuča, zelena pomaga pri zmanjševanju stresa, vijolična pa ima protibakterijski učinek.”

Vseeno posamezniki največkrat konzumirajo najštevilnejše teorije zarote in znanstveno nepotrjene informacije v ozkem območju. Obdajo se z objavami, ki potrjujejo njihovo obstoječe znanje, kar vodi do pristranskega potrjevanja (ang. confirmation bias) in dvoran odmevov (ang. echo chambers). Posamezniki tako povečujejo in krepijo svoja prepričanja z informacijami, ki potrjujejo njihove obstoječe poglede. Zaradi tega začnemo zavračati vse, kar ogroža naš trdno zgrajen model sveta. Zašli smo v obdobje, v katerem je znanstvena nepismenost prerasla v zanikanje znanstvenih dejstev. Tako lahko danes vsak posameznik oznani svojo resnico, zaradi česar znanost izgublja kredibilnost. Zraven tega pa se je pojavila prodorna kultura slave, v kateri zvezdniki štejejo za zaupanja vredne strokovnjake.

Raje kot v vagini imejmo jajca za zajtrk

Družno lahko pozdravimo dobo “zvezdniške znanosti”. Kot družba smo obsedeni s slavnimi. Ne moremo se naužiti njihovih dram, slabih modnih odločitev in škandalov. Vendar kot javnost se k zvezdnikom ne obračamo več samo zaradi zabave, temveč tudi zaradi nasvetov, ki jih ponujajo. Mnogi tako preizkušajo najrazličnejše ekstremne diete, nepreverjene alternativne medicinske posege, celo izogibajo se skrajno pomembnim cepivom, tudi če gora znanstvenikov dokazuje, da so takšna prepričanja nevarna za celotno družbo.

“Če se soočate z depresijo, je najbolje, da posežete po ozemljitveni terapiji (ang. earthing therapy), pri kateri gre za intuitivno povezovanje z energijo matere Zemlje. Najpreprostejša metoda je, da greste na prosto in se vsaj pol ure bosi sprehajate naokoli.”

Dober primer je igralka in oskarjevka Gwyneth Paltrow, ki je v letu 2008 ustanovila lastno podjetje Goop. Preko istoimenske spletne strani deli nasvete o zdravem načinu življenja in tudi o alternativnih načinih obravnave določenih zdravstvenih stanj. Podjetje je že od same ustanovitve pod plazom kritik, saj promovira in prodaja izdelke, ki nimajo nobene znanstvene osnove. Zdravstvena stroka pa soglasno pritrjuje, da so storitve, ki jih ponuja Goop, lahko celo zdravju nevarne. A ker vrednost podjetja raste in trenutno znaša 250 milijonov dolarjev (več kot 222 milijonov evrov), je očitno, da opozorila strokovnjakov naletijo na gluha ušesa.

Kavni klistir in vaginalna jajca?

Izpostavimo lahko vaginalna jajca, narejena iz žada, ki naj bi si jih ženske vstavljale v nožnico in tako telesu pomagale do ustreznejšega hormonskega ravnovesja, krepkejših mišic medeničnega dna, umirjenega menstrualnega cikla itn. Toda strokovnjaki opozarjajo na sporno sestavo jajc: površino je namreč zelo težko ustrezno očistiti vseh bakterij, kar bi lahko privedlo do toksičnega šoka. Med težavnim odstranjevanjem pa bi si ženske lahko tudi poškodovale vaginalne stene. Da ne govorimo o promoviranju čiščenja ženskih predelov z zeliščno paro, kar ginekologi strogo odsvetujejo, ali pa o klistiranju s kavo. V ta namen igralka na svoji spletni strani oglašuje posebno napravo za kavni klistir, ki stane 135 dolarjev. S pomočjo te naj bi si v anus vbrizgali kavo, da bi očistili debelo črevo, s čimer naj bi omilili napetost, zmedenost in tudi depresijo. Vendar zdravstvena stroka opozarja, da lahko postopek povzroči sepso, hudo elektrolitsko neravnovesje in tudi odpoved srca.

“Uživanje placente ima zdravilno moč, saj poskrbi za hormonsko ravnovesje, pomaga pri menstrualnih težavah, v obliki kapsul pa je lahko med drugim nadomestek hormonov pri menopavzi. Samo posušite jo, zmeljite v mlinčku za kavo, nato pa stresite v napravo za izdelovanje kapsul.”

Danes je zato nadvse pomembno, da vemo, kako ločiti sumljive informacije od pravih in legitimnih, z namenom, da se izognemo napačni obveščenosti. Strokovnjaki priporočajo odmik od strani, ki ponujajo nepotrjene informacije, tudi odmik od strani, ki potrjujejo obstoj “starodavnih modrosti” in trdijo, da obstajajo teorije zarote. Dobro je preveriti tudi vir informacij, kredibilnost avtorja in poiskati vire, ki potrjujejo podane informacije. In kar je najpomembneje: vklopiti razum.

 

Klemen POLANEC
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button