Šport

Slovenska fitnes iniciativa: Odprimo vadbene centre!

BODIFIT je kot največja fitnes organizacija v Sloveniji s 7 vadbenimi centri pozval predstavnike športno-rekreacijskih centrov na področju fitnesa in vodenih vadb k iniciativi, ki so jo minuli teden naslovili na Vlado Republike Slovenije in druge pristojne inštitucije.

Strokovni delavci, lastniki rekreativnih centrov, drugi izvajalci športno-rekreativnih fitnes programov in nenazadnje tudi vadeči menijo, da je skrajni čas za vzpostavljanje postopnega delovanja fitnes centrov in drugih športno-rekreativnih centrov te branže v Sloveniji.

Več kot 200 športno – rekreativnih fitnes vadbenih centrov je v Sloveniji, iniciativi se jih je pridružilo nekaj več kot 50.  V okviru iniciative so pristojne pozvali, da ob sprejetju odločitev o odpravi ukrepov za zaščito pred širjenjem koronavirusne bolezni upoštevajo njihove predloge in čim prej razmislijo o ponovnem zagonu športno-rekreativnih centrov. Opozarjajo na velike izgube fitnes sektorja v Sloveniji, saj so ukrepi centre zaprli sredi najvišje letne sezone. To pa bo (in je že!) prineslo velike izgube, posledice pa bodo hude – od odpuščanja delavcev do zapiranja vadbenih centrov.  Na evropski ravni gre za številko ena med športnimi aktivnostmi, saj je kar 64,8 milijonov Evropejcev vključenih v fitnes vadbene programe.

Športno-rekreativni centri po Evropi so že odprti

Že nekaj držav v Evropi ima odprte športno-rekreativne centre in ni razloga, da ne bi temu sledili tudi v Sloveniji. Seveda z zgledom dobre prakse in po priporočilih EuropeActive, vodilne evropske organizacije na tem področju. V sredo vadbene centre odpirajo tudi v sosednji Hrvaški, kjer je podobna epidemiološka situacija. Iniciativa pripravlja priročnik/smernice ob ponovnem odprtju. Ta bo izdelan na primerih dobre prakse nekaterih evropskih držav, predstavljen pa bo predvidoma v sredo.

Fitnes iniciativa opozarja tudi, da do sprejetja Sklepa o prepovedi dela ni bilo zabeleženih primerov prenosa okužbe znotraj tega področja. Ta dejavnost pa pomeni kulturo telesa. Trdno pa tudi verjamejo, da bo največje število uporabnikov in tudi ponudnikov storitev zelo vestno pristopilo k izvajanju in spoštovanju sprejetih postopkov in ukrepov za varno delo. Prav redna vadba in uravnotežena prehrana sta ključni za izgradnjo močnega imunskega sistema. Le tako se ta lahko uspešno bori z virusi in okužbami. Zato je izjemno pomembno, da se tovrstne dejavnosti nehajo omejevati. Splošno dobro stanje zdravja državljanov bi pristojnim še posebej zdaj moralo biti na prvem mestu.

Iniciativa fitnes skupnosti

 

 Maja TASIČ
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button