Zdravje

Liter, dva ali morda tri? Koliko vode bi morali spiti dnevno?

Uživanje zadostne količine vode je ključnega pomena za naše zdravje. Vprašanje pa se pojavi, ko se začnemo spraševati, kakšna je ta optimalna količina. Koliko vode bi morali spiti na dan?

Če pogledamo na kraljevi otok, Veliko Britanijo, tam dnevne smernice narekujejo, da je na dan potrebno spiti od šest do osem skodelic ali kozarcev tekočine na dan. Ni pa popolnoma jasno, kako velike so te skodelice oz. kozarci. Ob istem času prijatelji preko luže, Američani, priporočajo 2,7 litra za ženske in 3,7 litra za moške. Vendar to priporočilo ne zajema le tekočine, ki jo vsebujejo pijače, ampak tudi tisto, ki jo vsebuje hrana. In se spet znajdemo na točki, ko ne vemo, koliko bi spili.

Podobno jasne smernice pripravljajo tudi zdravstveni organi drugih držav po svetu. Naš NIJZ navaja, da naj bi za osnovne fiziološke potrebe (beri: preživetje) zadoščalo povprečno 2-3 litre na dan. Zdi se, da se za optimalno dnevno pitje vode običajno ponavlja ta količina – nekje med 2 in 3 litri.

voda, kozarec vode, pitje
Količinski napotki za pitje vode so velikokrat nejasni.

Kaj se zgodi, ko ne pijemo dovolj?

Vsekakor drži, da ima premalo pitje vode lahko nevarne, morda celo usodne posledice. Ko izgubimo več tekočine, kot je zaužijemo, pride do dehidracije. Znaki so občutek žeje, temnejši urin z močnejšim vonjem, kasneje pa tudi utrujenost, omotičnost in suha usta ter jezik. Dehidraciji so bolj izpostavljeni ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami, kot je sladkorna bolezen, hitreje pa tudi dehidriramo med vadbo, ob visokih temperaturah, če imamo drisko itd.

Kaj pa, če pijemo preveč?

Stanje zastrupitve z vodo znanstveniki poznajo že vsaj od začetka 20. letih preteklega stoletja. Simptome je težko določiti, a lahko vključujejo slabost, bruhanje in spremembo zavesti, kar se lahko ob ne ukrepanju razvije celo v komo in smrt. Moramo pa vedeti, da se je v preteklosti to običajno dogajalo, ko so veliko količino vode ljudje spili v res kratkem času. Da se od preveč vode zastrupiš, če jo postopoma piješ čez dan, pa je precej manj verjetno.

voda, kozarec vode, pitje
Nenadno zaužitje prevelike količine vode lahko vodi v smrtno nevarna stanja.

Moramo torej vsak dan preverjati, kako nam je šlo pitje vode?

Znanstveniki pravijo, da ne. V osnovi naj bi se sicer držali teh osnovnih smernic, na koncu dneva pa pošilja telo precej očitne signale, ko si želi dodatnih tekočin. Najboljše merilo dehidracije je barva našega urina. Prizadevajmo si za svetlo rumen odtenek, če je urin povsem brez barve, pa lahko kozarec za nekaj časa odložimo.

Človekove dnevne potrebe po vodi so res izrazito individualne in se razlikujejo glede na številne notranje in zunanje dejavnike vsakega človeka. V primeru, da imamo kakšna zdravstvena stanja, se seveda posvetujmo z ustreznim strokovnjakom, sicer pa nam količine popite vode ni potrebno obsesivno meriti.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button