Življenjski slog

Vožnja v snegu: 3 najpogostejše napake, ki se jim moraš izogniti

December bo s seboj verjetno prej ali slej prinesel sneg. S snegom pa pridejo tudi izredne prometne razmere. Ali veš, koliko prometnih nesreč take razmere povzročijo in na kakšen način moraš voziti, da se jim izogneš?

Snežna odeja je že pobelila Pohorje, zato je samo še vprašanje časa, kdaj bo tudi Maribor priča prvim snežinkam. Sneg je lahko precej romantičen, predvsem voznikom pa zna povzročati tudi težave. Vsak, ki je že kdaj vozil v snegu, naj bi se zavedal, da so to izredne razmere, zaradi katerih je treba voziti previdneje, a na žalost to velikokrat ni res. Raziskave kažejo, da je na leto milijon in pol prometnih nesreč zaradi slabih prometnih razmer in ker se jim ljudje ne prilagodijo. Kaj lahko torej storiš, da bo tvoja naslednja vožnja v snegu lažja in varnejša?

Upoštevaj varnostno razdaljo

Med vožnjo po Mariboru in okolici je jasno, da ima veliko voznikov problem z varnostno razdaljo. Če si izpit pridobil pred kratkim, je to še ekstra nedopustno. Vse o varnostni razdalji se namreč naučiš ob pridobivanju vozniškega izpita, znanje pa še dodatno obnoviš ob opravljanju Varne vožnje. Razdalja mora biti na snegu seveda še toliko večja, saj avto drsi, kar pomeni, da je zaviralna pot občutno daljša. Običajno je čas zaviranja na ledu ali snegu 4-10 krat večji od običajnega. Če bi morala biti na avtocesti varnostna razdalja 72 metrov ob običajnih razmerah, si lahko predstavljaš, kako velika je šele ob snegu.

sneg, sneženje, avto, avtomobil, prometne razmere, izredne prometne razmere, slabe prometne razmere, voziti v snegu, čas zaviranja, varnostna razdalja, led,
Vožnja v snegu + tema = ena izmed najhujših prometnih razmer.

Avto upočasnjuj počasi

Ena izmed največjih napak, ki jih vozniki delajo na snegu je, da čutijo, da jim avto po snegu drsi in iz panike hitro stopijo na “bremze”. Če si kdaj to storil, ti je jasno, zakaj je to slaba ideja – popolnoma izgubiš kontrolo nad vozilom. Tudi, če si v slabi situaciji, jo bo takšno ravnanje gotovo še poslabšalo. Namesto tega vozi po prilagojeni hitrosti in zaviraj počasi, malo po malo. Najbolje je pa seveda, da preprosto ne dodajaš hitrosti in počakaš, da se vozilo samo upočasni.

Ne vozi prehitro

Gre za zelo očitno navodilo, ki pa ga preveč voznikov ne upošteva. Najhujša napaka je namreč to, da sneg podcenjuješ in se voziš z običajno hitrosto. Omejitve v snežnih razmerah so z razlogom drugačne. Vožnja v snegu je seveda najhujša, če imamo kombinacijo vseh treh najpogostejših napak. Najprej vozimo prehitro, pred sabo vidimo avto, ga želimo “spodbuditi”, ker je prepočasen (čeprav je sneg), zato mu vozimo čisto blizu, torej z občutno premajhno varnostno razdaljo, ko upočasni, pa hitro stopimo na zavoro. Gre za kombinacijo, ki vodi v katastrofo. Ne pozabi, da s takšno vožnjo ne ogrožaš samo samega sebe, ampak tudi vse, ki so na cesti.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button