Kultura

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Sodni stolp prihaja volina upanja

Na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta bo danes ob 19. uri v mariborskem sodnem stolpu na Lentu potekala spominska slovesnost, ki so jo organizatorji poimenovali Strune spominjanja. Samo za ta dogodek bo namreč iz spominskega središča holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu v Maribor pripotovala posebna violina, simbol upanja in junaštva.

Violina je bila last Mordechaija Schleina Motaleja, ki se je rodil leta 1930 v mestu Krasnowka na takratnem ozemlju Poljske. Ko so junija 1941 Nemci vstopili v mesto in pomorili njegovo družino, se je enajstletni Motale pridružil partizanski enoti, za katero je začel zbirati obveščevalne podatke.

Zaradi svoje nadarjenosti je začel celo redno igrati v klubu nemških vojakov v mestu. Ko je izvedel, da bo v klubu, kjer igra, konferenca z dvestotimi oficirji SS, se je odločil, da klub razstreli. Motale je umrl, ko je bil star 13 let. Edino, kar je ostalo za njim, je violina, ki ji bodo udeleženci slovesnosti zvečer lahko prisluhnili tudi v Mariboru.

Motalejeva zgodba je bila tudi navdih za kratki film Nakam, ki je letos v izboru kandidatov za oskarja v kategoriji za najboljši kratki igrani film.

Spominsko slovesnost Strune spominjanja skupaj pripravljata Judovsko združenje Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, dogodka pa se bodo med drugim udeležili predsednik Judovskega združenja Slovenije Elie Rosna, glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, evangeličanski škof Leon Novak ter veleposlaniki Izraela, Italije, Madžarske, Avstrije, Romunije in Slovaške v Sloveniji.

Že danes bo po državi še več drugih dogodkov, s katerimi bodo obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button