Kultura

Humanitarčkov Projekt Vida osvetlil mednarodni dan prijaznosti

Društvo Humanitarček je predstavilo projekt Vida, s katerim pomagajo starostnikom, ki v jeseni življenja "nimajo možnosti dočakati sonca". Svoje glasbeno delo za projekt sta predstavila Tinkara Kovač in Amo Socialec, uradno pa so otvorili tudi medgeneracijsko druženje Pletemo s srcem.

Projekt Vida je projekt društva Humanitarček, s katerim pomagajo starostnikom v stiski, predvsem pa opozarjajo na njihov položaj v družbi. V preteklih tednih je potekala prodaja “lunch paketov”. Izkupiček bo namenjen zagotovitvi toplih obrokov starostnikom, ki si jih sami (pre)pogosto ne morejo privoščiti. O tem priča vrsta zgodb o bedi, ki jo živijo številni, ki jih srečamo vsak dan, pa tega sploh ne slutimo. Lunch paket vsebuje album #projektVida na USB ključku (na njem so zgodbe, ki sta jih uglasbila Amo Socialec in Tinkara Kovač), ročno narejen izdelek starostnikov in zgodbe starostnikov.

Humanitarček, Atilem, #projektVida, Atilem, Mišel Ristov, Amo Socialec, Slovenska filantropija, starost, starostniki, Ninna Kozorog, Galerija kreativnih, Vida, Tinkara Kovač,Pletemo s srcem
Vsebina enega izmed Humanitarčkovih “lunch paketov”.

Čustvena predstavitev projekta Vida

Predstavitev projekta je potekala v galeriji in šoli umetnosti Atilem na mednarodni dan prijaznosti (13. november). Dogajanje je s svojim govorom otvoril socialni delavec in reper Mišel Ristov (Amo Socialec), ki je soavtor glasbenega albuma #projektVida. Sledil je govor predsednice slovenske krovne organizacije dobrodelnosti Slovenska filantropija, Tereze Novak. Izrazila je željo, da bi se sporočilo projekta slišalo daleč in naletelo na prava ušesa.

Amo Socialec
Amo Socialec je eno izmed pesmi iz albuma #projektVida predstavil tudi v živo.

Zbrane je nato nagovorila Nastja Gregorec, predstavnica Zveze kmečke mladine, ki je izpostavila problem kmečkih pokojnin. Kmetje, ki vso življenje pridelujejo hrano za vse nas, velikokrat končajo z mizerno pokojnino. Ta pogosto ne znaša več kot tristo evrov. Naslednji glasbeni nastop je podala Tinkara Kovač, ki je srečanje projekta označila kot praznik, saj je predstavljal zbor ljudi, ki lahko pomagajo drugim.

Pomagajmo starostnikom dočakati sonce

Predstavitveni del uradnega pričetka projekta je zaključila predsednica društva Humanitarček, Ninna Kozorog, ki s svojimi sodelavci že vrsto let pomaga, kjer se pomagati da. Razložila je zgodbo gospe Vide, po kateri je projekt dobil svoje ime. Namen projekta je, da bi bilo čim manj “Vid” – gospa je v trgovini več let kupovala samo kruh in jogurt, umrla pa od podhranjenosti, dehidracije in pljučnice, kar bi dandanes moralo biti preprosto nedopustno.

Ninna Kozorog
Ninna Kozorog je povedala, da je  v projekt zdaj vključenih že 78 starostnikov.

V ta namen bo januarja prihodnje leto ustvarjen tudi portal Vida, na katerem bodo objavljene zagate starostnikov in napotki, kako jim lahko pomaga vsak izmed nas (do takrat lahko pomagaš tudi na portalu Dobrodelko). Pri projektu je izpostavila, da je glavni namen predstavitev zgodb in zaposlitev starostnikov z ustvarjanjem rokodelskih izdelkov. Hkrati je predsednica društva opomnila, da ob kritiziranju družbe ne smemo pozabiti na to, da smo sistem in družba prav vsi mi.

Pletemo s srcem ali kam na prijetno učno uro ročnih spretnosti

Po predstavitvi se je dogajanje preselilo v Galerijo kreativnih, kjer se je uradno odprl prostor za medgeneracijsko druženje v okviru projekta Pletemo s srcem. Najmanj do konca novembra bo na voljo prostor nad trgovino, kamor je vsak povabljen k ustvarjanju z volno, igranju družabnih iger ali zgolj klepetu ob čaju. Ob prijetnem druženju bo potekalo tudi ustvarjanje pletenih odej po posameznih koščkih, ki bodo darovane brezdomcem.

Humanitarček, Atilem, #projektVida, Atilem, Mišel Ristov, Amo Socialec, Slovenska filantropija, starost, starostniki, Ninna Kozorog, Galerija kreativnih, Vida, Tinkara Kovač,Pletemo s srcem
Tinkara Kovač je zapela tudi v “dnevni sobi” Galerije kreativnih.

Prav v Galeriji kreativnih je bil možen nakup “lunch paketov”. O tem, zakaj sta projekt in prodaja teh paketov tako pomembna, je spregovorila študentka Mojca, ki ji je tematika blizu. Izpostavila je, koliko majhnih gest lahko naredimo mladi – starostnikom lahko pomagamo v trgovini, na ulici, lahko jim priskočimo na pomoč pri vlaganju vlog za socialne prejemke … To so stvari, ki so nam povsem samoumevne, njim pa nedosegljive.

Dodala je tudi: “Projekt je pomemben predvsem zato, da nam odpre oči in pomaga na poti dvigovanja stopnje empatije. Starost in bolezen namreč ne izbirata. Zato je pomembno, da pomagamo zdaj, saj nikoli ne vemo, kaj čez leta doleti nas.” Pa naj nam to naslednjič ostane v mislih, ko vidimo starostnika v manj ali bolj očitni stiski.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button