Novice

Lokalne volitve 2022: v Mariboru čez dva tedna boj Arsenoviča in Kanglerja

V Mestni občini Maribor se bosta v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila ista kandidata kot pred štirimi leti. To sta aktualni župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat, in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). V mestnem svetu bo poleg njunih taborov zelo močno tudi Gibanje Svoboda.

Odločalo se bo v drugem krogu

Arsenoviču so volivci in volivke v nedeljskem prvem krogu namenili dobrih 36 odstotkov glasov in Kanglerju 25 odstotkov. Glede na volitve pred štirimi leti in takratni prvi krog, se je obema nekoliko znižala podpora.

Kangler se je po razjasnitvi izida z ekipo odpravil v štab Arsenoviča, kjer sta se rokovala. Po besedah Kanglerja je odraz resnega politika, da seže v roko tistemu, ki je zmagal v prvem krogu. To pomeni, da delaš v dobro mesta kot takega, je dejal. “Mesto si ne zasluži, da bi se prepirali. Predvsem pa si osebno želim, da z dialogom ustvarjamo prihodnost mesta, da z dialogom povezujemo ljudi in tako se bom tudi vnaprej obnašal,” je povedal Kangler.

Arsenovič je v skupni izjavi izpostavil, da je s Kanglerjevimi svetniki v dosedanjem mandatu naredil veliko dobrega. “Mesto se razvija tudi zaradi pametnih odločitev vseh,” je dejal.

Ob tem je pozval javnost k boljši volilni udeležbi. “Prej smo se pogovarjali o zgodovini, zdaj pa upam, da je čas za prihodnost,” je dodal. Prepričan je, da če se bodo v drugem krogu pogovarjali o projektih in prihodnosti, se bodo ljudje tudi v večjem številu odzvali in prišli na volišča.

Poraženec volitev Vojko Flis, ostali daleč zadaj

Poraženec tokratnih volitev v Mariboru je županski kandidat vladnega Gibanja Svoboda Vojko Flis, ki je z osvojenimi 20 odstotki glasov podpore pristal na tretjem mestu, čeprav so mu javnomnenjske raziskave kazale možno uvrstitev drugi krog namesto Kanglerja. Po preštetju večine glasov ni skrival razočaranja in se je zvečer že hitro odpravil domov. Kot je dejal, se vrača k zdravniškemu poklicu.

Ostali od skupno 15 kandidatov za mariborskega župana so po osvojenih glasovih daleč zadaj, celo dlje, kot so jim kazale javnomnenjske raziskave za lokalne volitve 2022. Na četrtem mestu je pristal Dejan Kaloh (SDS) z dobrimi štiri odstotki in na petem Lidija Divjak Mirnik (LPR) s 3,9 odstotka podpore. Kandidat SD Boštjan Klun, katerega stranka je v preteklosti že imela župana v Mariboru, je z dobrima dvema odstotkoma glasov šele na šestem mestu.

V Ljubljani prepričljivo Zoran Janković

V prvem krogu so med mestnimi občinami župana dobili v Ljubljani, Kopru, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Novem mestu in Velenju. V vseh na čelu občine ostajajo dosedanji župani.

V Ljubljani tudi po 16 letih ostaja Zoran Janković, ki so ga volivci že šestič izvolili v prvem krogu. Tudi na Ptuju je prepričljivo slavila dosedanja županja Nuška Gajšek.

Volivci so sicer po delnih neuradnih izidih ponoven mandat zaupali 137 aktualnim županom, ki bodo funkcijo opravljali tudi v prihodnje. V 51 občinah novi župani niso imeli nobenega protikandidata, v 47, tudi šestih mestnih, pa bo potreben drugi krog. Poleg Maribora še v Celju, Kranju, Novi Gorici, Murski Soboti in v Krškem.

Letošnje lokalne volitve je sicer zaznamovala ena najnižjih volilnih udeležb. Na volišča se je po nedokončnih podatkih odpravilo le 47,43 odstotka volilnih upravičencev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button