Glasba

Veliki zmagovalci Šourocka 2020 so Strawberry Blondes!

Izrednim razmeram navkljub je letošnji september potekal v znamenju dobrega rocka. Po treh večerih predizborov, na katerih se je predstavilo štirinajst odličnih skupin mladih glasbenikov, je laskavi naziv Bend Šourocka 2020 dobila skupina Strawberry Blondes.

Po letošnji nekoliko drugačni izvedbi že tradicionalnega in dobro znanega glasbenega natečaja Šourock smo končno dobili zmagovalce! Z nekajmesečno zamudo in v precej “koronski” izvedbi je laskav naziv Bend Šourocka 2020 dobila skupina Strawberry Blondes.

Na treh predvečerih, ki so potekali v začetku septembra, je strokovna žirija izbrala četverico bendov, ki so si po njihovem mnenju najbolj zaslužili priložnost, da se ponovno predstavijo še na finalu. Ti so nastopili na velikem finalnem večeru, kjer jih je poleg običajnega nastopa čakal poseben izziv. V svoj repertoar so namreč morali vključiti tudi priredbo ene izmed pesmi, ki je od naše osamosvojitve naprej na Pesmi Evrovizije zastopala Slovenijo.

Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers | Finalni večer je bil za vse oddaljene gledalce predvajan preko livestreama.
Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers | Tako se je Šourock odvijal tudi v dnevnih sobah po vsej Sloveniji.

  … iiiiin prišla je velika sreda – finale Šourock 2020

  Večer, ki je bil predvajan tudi preko livestreama na Facebooku in YouTubu, je otvorila skupina Hogminister, štiričlanska zasedba iz Šentjurja, ki igra izključno avtorsko glasbo. Vpliv črpajo iz progresivnega rocka in alternativnih glasbenih tokov 90. let prejšnjega stoletja, iz nabora slovenskih evrovizijskih pesmi pa so na finalu predstavili lansko zmagovalko, pesem Zale in Gašperja, Sebi.

  Kot drugi so nastopili Posebni gostje, skupina iz osrčja slovenske narodno zabavne glasbe, Cerkelj na Gorenjskem. Kot je posebno njihovo ime, je bil poseben tudi njihov nastop, s katerim so ustvarili enkratno vzdušje in pokazali moč slovenske avtorske glasbe.

  Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers
  Nastopajoče skupine je čakal poseben izziv – izvedba priredbe slovenske evrovizijske skladbe iz preteklih let.

  Sledil je nastop skupine Lift Croco z edino žensko predstavnico skupin večera, odlično vokalistko, ki s preostalimi člani skupine raziskuje vode disca, indieja in progresivnega rocka.

  Kot zadnji so nastopili Strawberry Blondes, “nova indie sila iz Novega mesta”. Fantje iz Dolenjske so bili tudi edini ta večer, ki pri izvedbi priredbe evrovizijske uspešnice niso izbrali lanskih zmagovalcev, temveč pesem Maraaye iz leta 2015.

  Štirje odlični nastopi, a samo ena glavna nagrada

  Po temeljitem premisleku strokovne žirije je le-ta izbrala skupino, ki je bila prepoznana kot najbolj vredna naslova Bend Šourocka 2020. Lanske zmagovalce, Fat Butlers, je nasledila skupina Strawberry Blondes. Podeljene pa so bile tudi nagrade za najboljše člane glasbenih skupin. Poleg celotnega nastopa zmagovalne skupine, so člani Strawberry Blondes strokovno komisijo prepričali tudi, da imajo najboljšega vokalista, kitarista in bobnarja. Naziv najboljšega basista pa je pripadel basistu benda Lift Croco.

  Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers | Strawberry Blondes: od prvega nastopa pa do naziva Benda Šourocka 2020 jih je ločevalo le nekaj tednov.
  Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers | Poleg glavne nagrade so bile podeljene tudi nagrade za najboljše posameznike skupin … 
  Šourock, Šourock 2020, Štuk, rock, glasba, Hogminister, Posebni gostje, Bend Šourocka 2020, Lift Croco, fat butlers | … tudi o tem pa je seveda odločala strokovna komisija.

   Kaj čaka zmagovalce?

   Poleg večne šourockovske slave je zmagovalni band dobil 1000 evrov, ki jih lahko porabi za nakup glasbene opreme. Poleg tega bodo fantje iz skupine Strawberry Blondes deležni tudi organizacije klubske turneje kolikor hitro bodo to dopuščale trenutne epidemiološke razmere.

    

   Sara VOCOVNIK
   Patrik KOCIPER
   ikona snemalec Nejc VEHOVEC

   Sara Vocovnik

   Novinarka

   Sorodni članki

   Back to top button