Življenjski slog

Nova raziskava je pokazala: to so vzorci, ki vodijo do varanja

Raziskovalci so se lotili novega projekta: ugotoviti, kakšni vzorci pripeljejo človeka do varanja. Pri tem so analizirali fokusno skupino, kjer so želeli določiti, ali težave v odnosih nastanejo pred ali po varanju (ali pa celo oboje).

Nova raziskava je pokazala vzorce postopnega propadanja odnosov, preden v njem pride do afere. Ob tem je pokazala še, da se po aferi zelo redko znova vzpostavi zdrav odnos. Rezultati kažejo, da se počutje pred takšnim dramatičnim dogodkom poslabša, kar lahko pomaga pojasniti in ugotoviti, zakaj v odnosih sploh pride do varanja.

Korenine nesreče

Za nezvestobo velja, da ima škodljive posledice na osebno počutje in počutje v odnosih. Vendar pa literatura še vedno ni enotna o tem, ali nezvestoba vodi do težav v odnosih, ali pa je le simptom težavnih odnosov. Ali pa morda celo oboje.

Raziskovalci z Univerze v Tilburgu so analizirali skupino približno tisoč odraslih Nemcev. Spremljali so jih povprečno osem let, da bi ugotovili, kako razni dogodki vplivajo na njihove odnose. V študiji so želeli ugotoviti, ali težave v odnosih dejansko nastanejo preden pride do varanja, ali po sami aferi (ali celo oboje).

Raziskovalci so analizirali veliko skupino ljudi, da bi ugotovili, kaj jih pripelje do varanja in ali se težave pojavijo prej ali po aferi (ali celo oboje).

Nezvesteži vs žrtve

V raziskavo je bilo vključenih 947 oseb (609 nezvestežev in 338 žrtev). Vsaka oseba je bila v partnerskem odnosu in je bila priča varanju. S to skupino pa je bila paralelno usklajena še ena skupina, kjer do nezvestobe ni prišlo. Dobro počutje vsake osebe so spremljali s samoporočanjem, vključno s splošnim psihološkim počutjem in zadovoljstvom v odnosih.

Sodelujoči v razsikavi so sami poročali o svojih izkušnjah. Pri tem je pri eni kontrolni skupini prišlo do varanja, pri drugi pa ne.

Dramatične spremembe

Rezultati so pokazali, da se po nezvestobi zgodi naslednje: ljudje, ki so prevarali svojega partnerja, so poročali o nižjem samospoštovanju, manjšem zadovoljstvu v odnosu in manjši intimnosti. Zanimivo je, da so žrtve dogodka poročale le o nižjem samospoštovanju in večjih konfliktih, vendar se druge mere dobrega počutja niso zmanjšale.

Pred afero so se v odnosu pogosto zgodile dramatične spremembe v počutju. Skoraj vsi kazalniki dobrega počutja v razmerju so se pred afero postopoma zmanjševali, obe strani pa sta pred dogodkom poročali o več konfliktih in manjšem zadovoljstvu.

Žrtve dogodka so tako poročale o nižjem samospoštovanju in večjih konfliktih, vendar se druge mere dobrega počutja niso zmanjšale.

Po aferi se velika večina razmerij ni obnovila, čeprav pri nezvestih ženskah in parih, ki so bili v manj resnih zvezah, to ni vedno veljalo. Žal so se afere še leta razlikovale od večine drugih življenjskih dogodkov. Medtem, ko si večina ljudi po različnih resnih življenskih trenutkih povrne dobro počutje, si ga ljudje, vpleteni v nezvestobo, nikoli niso.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button