Potovanje

Vinjete 2021: v prodaji je kar devet različnih vrst vinjet

Od danes je mogoče kupiti modrozelene vinjete z letnico 2021. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Rumenozelene letne vinjete sicer ostajajo v veljavi do konca januarja 2021.

V prodaji je tako od danes devet različnih vrst vinjet za leto 2021: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Za letno vinjeto za osebna vozila je treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila letna vinjeta še naprej stane 220 evrov, mesečna 60 evrov ter tedenska 30 evrov. Za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za tedensko pa 7,50 evra.

Letošnje rumenozelene letne vinjete ostajajo v veljavi do konca januarja 2021.

Na Darsu ob začetku prodaje novih vinjet opozarjajo, da so zaradi epidemije posamezna prodajna mesta vinjet spremenila svoj delovni čas. Ravno zato voznike prosijo, da pred nakupom vinjete preverijo delovni čas pri posameznem prodajalcu vinjet.

Zaradi nekaterih protikoronskih ukrepov so se sicer v minulih tednih pojavile pobude, da bi infrastrukturno ministrstvo podaljšalo veljavnost letošnjih vinjet, a se za to niso odločili. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je medtem za prihodnji december že napovedal uvedbo elektronskega cestninjenja za osebna vozila. DZ je novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet, potrdil oktobra.

 

 STA
Pixabay, Dars

Sorodni članki

Back to top button