FotoKultura

APZ in VIKRA so poslušalce “Razsvetlili” na celovečernem koncertu

Akademski pevski zbor se je tokrat združil z VIKRO, vokalno skupino Glasbene matice Trst. Skupini sta skupaj nastopili na celovečernem koncertu, imenovanem Razsvetljenje, saj letos obeležujemo 200 let, odkar je umrl znan razsvetljenec Valentin Vodnik.

V Minoritski cerkvi Maribor je potekal Celovečerni koncert Akademskega pevskega zbora (APZ) Maribor in VIKRE, vokalne skupine Glasbene matice Trst. Koncert se je imenoval Razsvetljenje, ker letos obeležujemo 200 let smrti znanega razsvetljenca, Valentina Vodnika. Zato je bil večji del koncerta vezan na skladbe, ki so nastale v tem obdobju, ali pa so bile uglasbene iz literature, ki je bila zanj pomembna. Namen koncerta je bilo predstaviti tudi skladbe, ki niso tako pogosto izvajane.

Na koncertu so zapeli manj znane in nove skladbe

Veliko zapetih skladb so uglasbili z inspiracijo znanih ljudi, ki so bili pomembni za razsvetljenstvo. Med drugim je novo skladbo Sraka in mlade, ki jo je za izvedbo na koncertu priporočila komisija, navdihnil sam Valentin Vodnik.

Krstno je zbor izvedel tudi zmagovalno skladbo natečaja za nove zborovske skladbe. Smernice za dela, ki so nastala v sklopu tega natečaja, so črpali iz idej, ki jih je poudarjalo razsvetljenstvo. Zmagala je skladba Je pense, donc je suis (Mislim, torej sem), ki jo je Matej Kastelic uglasbil s pomočjo citatov Descartesa, Rousseaua in Lockea. Zmagovalno delo je prejelo denarno nagrado 800 evrov. Podelili so tudi nagrado za najboljšega mladega skladatelja, ki jo je prejel Matic Romih s skladbo Jesenske rože (uglasbena iz Kosovelovega dela) in zanjo prav tako prejel denarno nagrado.

Vikra, akademski pevski zbor, kud, APZ Maribor, glasbena matica, glasbena matica trst, KUD, kulturno umetniško društvo študent maribor, KUD Študent, KUD Študent Maribor, Razsvetljenje, Valentin vodnik, kosovel, descartes, ideje razsvetljenstva, razsvetljenstvo koncert, celovečerni koncert, minoritska cerkev, minoritska cerkev maribor, matej kastelic, je pense donc je suis, matic romih, jesenske rože, zbor, zbora, tadeja vulc, petra grassi, | VIKRO sestavljajo skoraj sama dekleta.
| VIKRA ima v svojih vrstah dva tenorista.
| Zbrali so se ljubitelji zborovske glasbe različnih starosti.
Vikra, akademski pevski zbor, kud, APZ Maribor, glasbena matica, glasbena matica trst, KUD, kulturno umetniško društvo študent maribor, KUD Študent, KUD Študent Maribor, Razsvetljenje, Valentin vodnik, kosovel, descartes, ideje razsvetljenstva, razsvetljenstvo koncert, celovečerni koncert, minoritska cerkev, minoritska cerkev maribor, matej kastelic, je pense donc je suis, matic romih, jesenske rože, zbor, zbora, tadeja vulc, petra grassi, | Nagrado za najboljšega mladega skladatelja je prejel Matic Romih.
Vikra, akademski pevski zbor, kud, APZ Maribor, glasbena matica, glasbena matica trst, KUD, kulturno umetniško društvo študent maribor, KUD Študent, KUD Študent Maribor, Razsvetljenje, Valentin vodnik, kosovel, descartes, ideje razsvetljenstva, razsvetljenstvo koncert, celovečerni koncert, minoritska cerkev, minoritska cerkev maribor, matej kastelic, je pense donc je suis, matic romih, jesenske rože, zbor, zbora, tadeja vulc, petra grassi, | Skladbo, ki je zmagala natečaj, pa je ustvaril Matej Kastelic. Nagrado mu predaja predsednik APZ Maribor Uroš Jurgec.

  Nastopila večkrat nagrajena zbora, ki sta ju vodili večkrat nagrajeni dirigentki

  APZ Maribor je en izmed dveh oddelkov Kulturno umetniškega društva Študent Maribor, ki deluje že od samega začetka KUD leta 1964. Pred kratkim so praznovali 55. obletnico. Zagotovo je eden najpomembnejših nosilcev študentske kulture v Mariboru, saj je večina pevcev študentov. APZ je na celovečernem koncertu vodila Tadeja Vulc, zborovodkinja in skladateljica, ki zboru dirigira že od leta 2012. APZ takšne koncerte redno organizira, na njih nastopajo sami, ali pa sodelujejo pri projektih, prav tako pa se udeležujejo različnih domačih in tujih festivalov, kjer so bili že večkrat nagrajeni.

  VIKRA morda študentom ni tako znana kot naš akademski zbor, saj gre za vokalno skupino Glasbene matice Trst. Skupino sestavljajo dekleta in dva fanta (tenorista), vodi pa jih dirigentka Petra Grassi. Ustanovljena je bila leta 2014, v petih letih so se udeležili mnogih nastopov in tekmovanj, tako v Sloveniji, kot v tujini, kjer so prejeli tudi veliko število nagrad.

   

  Mojca KUPČIČ
  Patrik KOCIPER

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button