Znanost

Astronavti s 3D tiskalnikom kot prvi natisnili meso

Ruskim astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji je kot prvim uspelo, da so s pomočjo 3D-tiskalnika prišli do mesa.

V ruski družbi 3D Bioprinting Solutions, kjer so napravo izdelali, so pojasnili, da jim je poskus uspel že septembra. Pri tem je “bio tiskalnik” s pomočjo magnetnih polj v breztežnostnem prostoru izdelal umetno snov, podobno mesu goveda, zajca in ribe.

“Gre za majhen grižljaj za človeka, a velik za človeštvo.”

Po navedbah avtorjev je to prvi tiskalnik na svetu, s katerim je mogoče v breztežnostnem prostoru izdelovati manjše količine umetnega mesa.

Poskus je potekal pod vodstvom ruskega astronavta Olega Skripočke. Proizvodnja umetne, mesu podobne snovi, je v breztežnostnem prostoru lažja kot pa v pogojih, kjer veljajo zakoni gravitacije. Kljub temu pa bi za proizvodnjo večjih količin mesa v vesolju znanstveniki potrebovali bolj kompleksne naprave.

Običajno jedo astronavti na misijah v vesolju posušeno meso ali pa takšno zapakirano v vakuum. Zaradi nove tehnologije bi lahko na Mednarodno vesoljsko postajo dobavljali manjše količine hrane. Kar bi v prihodnje omogočilo pošiljanje večjih odprav v bolj oddaljene kotičke vesolja.

V vesolju uspešno natisnili “meso” s pomočjo posebnega 3D tiskalnika.

Če bi potovali dlje od Zemlje na bolj oddaljene planete v Sončevem sistemu, potem s seboj ne bi mogli jemati tako velikih količin hrane kot doslej, zato bi morali gojiti in izdelovati hrano na krovu vesoljskega plovila.

 

 STA
 Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close