Šport

Danes se pričenjajo zimske paralimpijske igre z le enim Slovencem

V Pekingu in okolici bo med 4. in 13. marcem nastopilo približno 600 športnikov invalidov. Peking bo, tako kot pri olimpijskih igrah, postal tudi prvo paralimpijsko prizorišče s poletno in zimsko izdajo, saj so bile jeseni 2008 tu že poletne paralimpijske igre. Slovenijo bo zastopal Jernej Slivnik, 21-letni sedeči smučar.

Paralimpijske igre se počasi približujejo navadnim OI

Zimske paralimpijske igre bodo potekale med 4. in 13. marcem. Skupno bodo podelili 78 kompletov medalj, na igrah je šest športnih panog (alpsko smučanje, smučarski tek, biatlon, deskanje, hokej ter curling), več kompletov medalj pa je zaradi več kategorij po posameznih disciplinah.

Tako kot na nedavno končanih zimskih olimpijskih igrah bodo tudi tu tri prizorišča: osrednje “ledeno” v Pekingu ter pomožni nordijsko in alpsko središče Yanqing in Zhangjiakou.

Zgodovina paralimpijskih iger, največjega tekmovanja za športnike invalide, je sicer zadnja desetletja tesno povezana z olimpijskimi. Po skromnih začetkih na ločenih prizoriščih je zdaj za prireditelje OI obvezna tudi izvedba paraolimpijskih iger.

Paralimpijske igre – kot krovna organizacija jih vodi IPC (Mednarodni paraolimpijski komite), za športnike invalide enakovreden Moku pri olimpijskem gibanju – so se po logistiki, številu udeležencev in zahtevnosti izvedbe že pred leti močno približale olimpijskim, čeprav to velja predvsem za poletno izvedbo.

Na marsikaterem področju je dela še več, saj mnogi športniki potrebujejo spremljevalce ali pa prilagoditve za dostop do objektov. Vsi pa si želijo, da bi imeli tudi podobno odmevnost v svetu športa. Na tem področju so v zadnjih letih in desetletjih dosegli velik napredek, a stremijo k še boljšemu statusu.

Slovenijo bo zastopal Jernej Slivnik

jernej slivnik, paraolimpijske igre, paralimpijske igre
Kljub le 21-letom so to že druge paralimpijske igre za Jerneja Slivnika.

Slivnik bo na igrah v Pekingu nastopil na dveh tekmah v kategoriji sedečih smučarjev. Začel bo z veleslalomom, ki bo 10. marca na sporedu ob 2.30 in 6. uri zjutraj po slovenskem času. Dva dni pozneje bo (ob 2.30 in 5.30) na vrsti še slalomska tekma.

Smučar bo kot edini predstavnik tudi nosilec slovenske zastave na odprtju paralimpijskih iger. Vodja spremljevalne ekipe, Roman Jakič, je povedal, da so računali tudi na nastop Tabee Dolžan, tekačice. Zelo blizu nastopa na paralimpijskih igrah v Pekingu je bila tudi reprezentanca v curlingu.

Slivnik je sicer na nedavnem svetovnem prvenstvu v Lillehammerju dosegel 4. mesto, zato so njegova pričakovanja visoka. Trener Roman Podlipnik verjame, da je Slivnik sposoben doseči vrhunsko uvrstitev. Realno pa pričakuje uvrstitev okrog deseterice, saj Jerneju ne želi nalagati prevelikega bremena.

Prvo tekmovanje invalidnih športnikov leta 1948

Zgodovina paralimpijskega gibanja sicer sega v leta po drugi svetovni vojni. V britanskem mestu Stoke Mandeville so leta 1948 pripravili prvo tekmovanje invalidnih športnikov. Rimu 1960 so sledile še igre v Tokiu 1964, Tel Avivu 1968, Heidelbergu 1972, Torontu 1976 in Arnhemu 1980 ter v Stoke Mandevillu in New Yorku 1984.

Naslednji pomembni mejnik je bilo leto 1988. Tega leta so bile igre v južnokorejskem Seulu, prvič so jih priredili na istih tekmovališčih, kjer so pred tem potekala olimpijska tekmovanja. Od Seula 1988 je postalo samoumevno, da vsak kandidat za olimpijske igre predstavi tudi kandidaturo za paralimpijske, brez te pa ne bi mogel biti izbran za olimpijskega prireditelja. V novejši zgodovini paralimpijskih iger so tako prizorišča vselej ista kot pri OI – Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atene 2004, Peking 2008, London 2012, Rio 2016, Tokio 2020.

Zimske izvedbe so nekoliko skromnejše; prve so imeli leta 1976 v švedskem Örnsköldsviku; sledile so izvedbe v norveškem Geilu (1980) in dvakrat v Innsbrucku (1984, 1988). Leta 1992 sta bila prizorišči Tignes in Albertville, s čimer so se tudi zimski športniki invalidi pridružili kolegom, ki nastopajo na istih prizoriščih kot olimpijci. Sledile so igre v Lillehammerju 1994, Naganu 1998, Salt Lake Cityju 2002, Torinu 2006, Vancouvru 2010, Sočiju 2014 in do letos zadnje v Pyeongchangu 2018.

STA
Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite Slovenije

Sorodni članki

Back to top button