Kultura

Za sliko Glava kmečke žene našli Van Goghov avtoportret

Strokovnjaki Škotskih narodnih galerij so pod lepenko in lepilom slike odkrili neznani avtoportret nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Našli so ga na zadnji strani druge slikarjeve slike z naslovom Glava kmečke žene, ko so opravili rentgen platna pred razstavo.

Zgodovinsko odkritje za Škotsko narodno galerijo

Konservatorka Lesley Stevenson je po poročanju britanskega BBC dejala, da je bilo pretresljivo, ko je ugotovila, da umetnik “gleda na nas”. Dodala je, da so bili strokovnjaki, ki so prvič videli rentgenske posnetke, zelo navdušeni. “To je pomembno odkritje, ker prispeva k temu, kar že vemo o Van Goghovem življenju,” je še povedala.

Postopek odstranjevanja lepila in kartona s slike, s katerim naj bi se pokazal Van Goghov avtoportret, bo po oceni strokovnjakov zahteval zelo previdna konservatorska dela. Zaenkrat še proučujejo, kako je to mogoče storiti, ne da bi pri tem poškodovali sliko Glava kmečke žene.

Van Gogh je uporabljal hrbtne strani slik, da je privarčeval

Nizozemski slikar Van Gogh je pogosto, da bi prihranil denar, uporabil isto platno dvakrat. Po prvi strani je uporabil še hrbtno. Za časa njegovega življenja se namreč njegova dela niso dobro prodajala. Zaslovel je šele po svoji smrti leta 1890, v starosti 37 let. Van Gogh danes velja za enega najslavnejših in najvplivnejših slikarjev v umetnostni zgodovini Zahoda.

Sliko Glava kmečke žene so Škotske narodne galerije dobile leta 1960 kot del darila uglednega edinburškega odvetnika. Na njej je naslikana domačinka iz mesta Nuenen na jugu Nizozemske, kjer je umetnik živel od decembra 1883 do novembra 1885. V preteklosti so več podobnim avtoportretov in drugih del že našli na hrbtnih straneh prejšnjih slikarjevih platen iz obdobja Nuenen.

Strokovnjaki domnevajo, da je Van Goghov avtoportret na hrbtni strani nastal kasneje, potem ko se je preselil v Pariz in je bil izpostavljen delu francoskih impresionistov.

Po oceni strokovnjakov kaže, da je slika Glava kmečke žene bolj “dodelana” kot avtoportret na drugi strani. V preteklosti je Glava kmečke žene večkrat zamenjala lastnika. Leta 1923 jo je kupila Evelyn St Croix Fleming, katere sin Ian je kasneje ustvaril lik vohuna Jamesa Bonda. Na Škotsko je prišla leta 1951, ko je postala del zbirke Alexandra in Rosalind Maitland. Ta sta jo kasneje podarila Škotskim narodnim galerijam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WatchingArt (@lartediguardare)

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button