Kultura

Lent 2019: Baletna sobota z veliko dobre glasbe

Kljub deževni soboti je Festival Lent tudi tokrat poskrbel za vse okuse. Na Glavnem odru smo lahko uživali v baletni predstavi Hora – Cantata, se smejali predstavi Profesor Kuzman mlajši in Čakalnici, na koncu pa na afterju zaplesali z Yadavo.

Lent brez dežja ni pravi

Festival Lent 2019 je v polnem teku, zato se mu je pridružilo tudi vreme. Kot veleva tradicija tudi tokrat ni šlo brez dežja, zaradi katerega so organizatorji odpovedali celotni popoldanski del Art kampa, nekaj zunanjih dogodkov pa so preselili v notranjost.

Dan se je začel z že 41. kolesarskim maratonom okoli Pohorja, na katerem so se kolesarji lahko preizkusili na 147, 72, 50 ali 30 kilometrov dolgi progi. Dopoldne smo lahko uživali tudi v koncertih Muzike na cesti in spremljali pester šahovski program.

Pester glasbeni program

Tretji dan Lenta je ponudil glasbo vseh okusov. V Dvorani Union je kolumbijsko-slovenski Solent duo očaral s prepeltom kitare in soprana. Na Večerovem odru na Dravi pa so nas zabavali hrvaški neo-folk ritmi izpod rok Cinkušev. Za njimi so na Dravo stopili kultni Orleki, ki letos praznujejo 30-letnico neprekinjenega delovanja.

Na KMŠ odru sta se predstavila mlada benda Anomalo in The Takover, ki sta v intimnem vzdušju Dravske ulice poskrbela za odličen žur. V Sodnem stolpu je na novo zaživela skupina Ezl ek z Markom Groblerjem, za njimi pa so groove funk ritme zaigrali The Funkensteins. Ob omenjenih odrih ob Dravi je za dogajanje na prejšnja leta polni Promenadi letos poskrbel še SladoLent, kar pa ulice ob reki vseeno ni napolnilo.

Festival Lent 2019 3. dan | Cantata izpod rok koreografa Maria Bigonzettija je navdušila občinstvo.
Festival Lent 2019 3. dan | Obiskovalci so predstavi ob koncu pospremili s stoječimi ovacijami.
Festival Lent 2019 3. dan | Pozor! Muzika na cesti! je ulice popestrila s koncertom Godalnega kvarteta Al Fine.

  Dve komediji in balet 

  Tokrat smo lahko lentali na kar dveh standup predstavah: v Dvorani Union so se trebušne mišice tresle ob Profesorju Kuzmanu mlajšemu, na Minoritih pa predstavi Čakalnica. V njej sta se Lado Bizovičar in Janez Hočevar – Rifle med čakanjem soočila z življenji dveh različnih generacij.

  Po dveh odličnih koncertih Dubioze Kolektiv in Parnega Valjaka je Trg Leona Štuklja zaplesal v mirnejše vode. Na Glavnem odru je v dveh koreografsko dovršenih predstavah Hora – Cantata zaplesal balet SNG Maribor. Hora je z moderno poustvaritvijo življenjske minljivosti predstavljala popolno nasprotje Cantatinim vokalnim vložkom, mediteranski tradiciji in intenzivnem čutnem plesu. Kljub temu pe je baletni večer pod zvezdami navdušil obiskovalce, ki so zaključek pospremili kar s stoječimi ovacijami.

  Lentamo četrtič!

  Poleg dežja Lent četrti dan prinaša veliko dobre glasbe, športa in zabave. Predstavile se bodo prve plesne skupine letošnjega Folkarta, na SladoLentu pa bomo lahko uživali v kulinaričnih kreacijah mojstrov. Stnadup Lent bo tokrat namenjen Gašperju Bergantu in Aleksandarju Perišiću, na Glavnem odru pa bomo prisluhnili ljudskim zvokom Slovenije.

  Da te slučajno ne preseneti kak prestavljen dogodek, pa Festival Lent pridno spremljaj na njihovi spletni in FB strani.

   

   Urška KUR
   Urška KUR

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Preberi še
  Close
  Back to top button