Kultura

Antično Palmiro, ki jo je poškodovala Islamska država, je možno obnoviti

Škoda, ki jo je antični Palmiri v Siriji povzročila Islamska država v letih 2015 in 2016, je primerljiva s potresom, vendar bi bilo antične spomenike možno obnoviti. S tehničnega vidika jih je možno restavrirati, vendar bo obnova dolga in draga.

Čeprav je škoda ogromna, pa ni tako hudo, kot so mislili sprva. Arhitekt Maksim Atjants pravi, da je starodavni način gradnje z velikimi kamnitimi bloki zelo trden, zato templji zgledajo, kot da jih je uničil potres. Pred kratkim je s skupino ruskih znanstvenikov obiskal Palmiro in is poškodbe ogledal v živo.

Novice arhitektov so spodbudne, vendar bo zadnji glas pri obnovi imela politika.

Vse podrobnosti poškodovanih zgradb so dobro vidne. Atajants s skupino kolegov in strokovnjakov za IT skuša narediti digitalni model svetišča. Svetišče posvečenega bogu Belu, s katerim bi ugotovili natančno razporeditev antičnega spomenika pred uničenjem.

Model nastaja s pomočjo arhivskih posnetkov in z uporabo fotometričnih računalniških metod, ekipa pa je opravila tudi raziskave na območju templja.

Antična Palmira je del svetovne kulturne dediščine, pripadniki Islamske države, ki so mesto zavzeli med majem 2015 in marcem 2016 in spet med decembrom 2016 in marcem 2017, pa so uničili več spomenikov.

Potem ko je bila Islamska država pregnana iz mesta septembra 2016, ga je obiskala ruska ekipa strokovnjakov, da bi ocenili razsežnosti uničenja. Posneli so nekaj fotografij mesta in naredili tridimenzionalni model, ki ponuja najpopolnejše in najtočnejše informacije o stanju mesta.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button