KulskoKulturaOkolje

Vse najboljše MKC Maribor! Za 30 let na Lentu zasadili 30 dreves

Mladinski kulturni Center Maribor (MKC) že celo leto praznuje 30-letnico delovanja. V ta namen so danes odprli drevored, ki se nahaja na prenovljenem nabrežju Lenta. Jubilej so si želeli obeležiti na trajnosten način, zato so s pomočjo donatorjev zasadili 30 dreves za 30 let svojega delovanja.

30 dreves za 30 let

Na sončnem nabrežju Lenta je MKC Maribor s kratkim sprehodom otvoril drevored 30 trnatih gledičevk. Sredstva za drevored, ki poteka od križišča ulice Ob bregu s Strmo ulico pa do križišča s Pristaniško ulico, so donirali partnerji, ki so pravzaprav zbrali denar za nakup 35 dreves.

Po uvodnem nagovoru smo se sprehodili po drevoredu. Donatorji so po abecednem vrstnem redu simbolično označili svoja drevesa in nanje obesili ploščice z imeni. Te trenutno visijo na za to narejenih nosilih, ko pa se bodo drevesa okrepila, jih bodo premestili na drevesa. V prvem delu drevoreda stojijo 3 drevesa MKC Maribor, nato pa sledijo ostala drevesa posameznikov in organizacij.

MKC Maribor, drevesa
Drevesa so med drugimi donirali ŠOUM, Univerza v Mariboru, Mestna občina Maribor, DOBA, Dravske elektrarne Maribor, EnergoPLUS, Galerija Gosposka, Lutkovno gledališče Maribor, Mariborska knjižnica, MIKRO+POLO, Mreža MaMa, Popotniško združenje Slovenije, Press Clipping, Teta Frida, UGM, VŠGT Maribor, Hostel Pekarna, posamezniki in tudi anonimni donatorji.

Trnate gledičevke so listopadna drevesna vrsta iz Severne Amerike z nizkim potencialom invazivnosti, ki dobro uspevajo v mestih, nudijo prijetno senco, privabljajo opraševalce, jeseni pa se krošnje obarvajo zlatorumeno. Za vsako drevo so odšteli 300 evrov, v kar so vključene tudi zalivalne vreče, podporni količki, trstičje proti ožigu za deblo in strošek zasaditve, za saditev pa so septembra poskrbeli delavci, odgovorni za prenovo Lenta.

MKC Maribor, drevesa
Sončen sprehod po Lentu.

Želimo si …

Po koncu sprehoda in simboličnega imenovanja dreves je sledil krajši kulturni program v Sodnem stolpu. Začel se je s pesmijo Patricije Škof iz skupine Birds of Unknown, nadaljeval pa s poezijo mariborskih pesnikov podprto z vizualnimi podobami.

Zbrane je v imenu odsotne direktorice MKC Maribor Marje Guček nagovorila Lina Valant Sičanović, strokovna delavka za pripravo kulturnih projektov na MKC. Poudarila je, da so si ob tako pomembni obletnici zaželeli nekaj posebnega, kar so uresničili s celoletnimi praznovanji in trajnostnim dogodkom zasaditve drevoreda. Za sodelovanje se je zahvalila tudi donatorjem, s katerimi sodelovanja še ne zaključujejo. “Kot naša jubilejna drevesa v drevoredu bodo naša nadaljnja sodelovanja rasla skupaj. MKC Maribor bo rast dreves spremljal in vas o njej tudi obveščal,” je povedala Lina Valant Sičanović.

MKC Maribor, drevesa
“Želimo si, da bi Židovski trg vsak vikend razvajal s koncerti mladih. Želimo si, da bi mavrična zastava v miru lahko plapolala vseh 365 dni v letu,” pravijo v MKC Mairbor. 

In kaj si želijo ob rojstnem dnevu? “Želimo si, da bodo vsi mladi vedeli in poznali programe, ki jih izvajamo. Želimo si mobilni mladinski kulturni center. Želimo si morale in zelene stene, ki prekrijejo sivino. Želimo si, da v centru z mladinskimi kulturnimi programi napolnimo tudi kakšen prostor, ki bo medgeneracijsko povezoval.  In želimo si, da v mestu Maribor ne bi bilo več potrebe po varnih prostorih za mlade,” je še povedala Sičanovićeva.

Zbrane je nagovoril tudi župan Aleksander Saša Arsenović, ki se je zahvalil direktorici Marji Guček in vsem, ki so omogočili drevored in si upali sanjati.

Z drevesi na poti k uresničitvi cilja Evropske komisije za okolje

Po zaključku kulturnega programa so tudi navzoči prejeli trajnostno darilo, in sicer borovce, ki jih lahko posadijo. MKC jih je ob tem pozval tudi, da na novo posajena drevesa vnesejo v aplikacijo MapMyTree. Ta je zaživela pod okriljem Evropske komisije za okolje in predstavlja števec vseh na novo zasajenih dreves v Evropski uniji. Tudi na novo zasajen drevored so namreč vnesli v aplikacijo in s tem pomagali cilju EU, da do 2030 na novo posadi 3 milijarde dreves.

Urška JAKOPIN, STA
Urška JAKOPIN

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button