Šport

Vprašanje transspolnih športnic še naprej razdvaja športno javnost

Nastopi transspolnih športnic v ženski konkurenci vsakodnevno polnijo medije. Vse bolj očiten je razkorak med sprejemanjem in pravicami transspolnih športnikov in pravicami in dosežki športnic.

Zadnja odmevna novica je prepoved nastopa za Emily Bridges na britanskem državnem prvenstvu v kolesarstvu na stezi. Pri britanski zvezi so v ponedeljek potrdili, da je nastop 21-letne športnice prepovedala Mednarodna kolesarska zveza (Uci), ki glede na trenutno veljavne smernice po mnenju Ucija nima pravice do nastopa.

Britanska zveza je kolesarki nastop sicer dovolila in to utemeljila z lastnimi pravili o dovoljenju za nastop transspolnih športnic. “Odločitev Ucija, ki se nanaša na Emily, bomo sprejeli, a istočasno vidimo njeno razočaranje,” so zapisali pri zvezi in izpostavili, da se bodo še naprej zavzemali za njen nastop.

“Prepričani smo, da vsi udeleženci v našem športu zaslužijo več jasnosti problema in razumevanja. Z mednarodno zvezo bomo o primeru Emily in drugih tovrstnih težavah še naprej tesno sodelovali,” so zapisali pri zvezi. Časnik Guardian je poročal, da je Uci svojo odločitev utemeljil z dejstvom, da je športnica še vedno registrirana v moški konkurenci in da se v žensko lahko registrira šele, ko ji zdajšnja licenca poteče.

V ZDA javnost razdvaja plavalka Lia Thomas

Ameriški mediji pa so v zadnjem času posebno pozornost namenjali ameriški plavalki Lii Thomas. Thomasova je s svojimi dosežki razdelila javnost. Tri sezone je za isto univerzo nastopala v moški konkurenci, zdaj v ženski po vrsti podira vse rekorde. Tudi številne med njenimi sotekmovalkami v univerzitetni ekipi so mnenja, da ima v fizičnem smislu tolikšno prednost, da gre za nepošteno izhodišče do športnic in da jo je treba izključiti s tekmovanj. Drugi so mnenja, da ima enake pravice kot vse ženske in da lahko nastopa brez kakršnih koli omejitev.

Ob pravicah transspolnih oseb se je vnela vroča debata o pravicah žensk v športu. Zaenkrat zakonsko zadeve niso urejene in so trenutno prepuščene posameznim krovnim športnim zvezam. V ameriškem plavanju je ta meja 36 mesecev nadzora dovoljenega limita testosterona, kar velja le za prvenstva.

Tematika pa postaja tudi olimpijska. Lani na olimpijskih igrah v Tokiu je v dviganju uteži nastopila Novozelandka Laurel Hubbard. Primer je ostal neopažen, saj je imela na tekmovanju tri neuspešne poskuse, kljub temu pa sprožila vprašanje o mejah v ženskem športu.

V Oklahomi tekmovanja transsplonim športnicam omejuje zakon

Iz Oklahome pa prihaja novica, da transspolne športnice v šolskem športu v ženski konkurenci ne smejo več nastopati. Ustrezen zakon je podpisal guverner Oklahome Kevin Stitt.

“Ščitimo športnice in želimo si ustvariti enake pogoje za vse nastopajoče,” je britanska agencija Reuters povzela Stitta ob javnem podpisu omenjenega zakona.

“Če se pogovarjamo o športu, bi morala dekleta tekmovati z dekleti, fantje pa s fanti. In bodimo jasni, to je vse, o čemer govori ta zakon,” je še dejal republikanski guverner. Oklahoma je že 12. ameriška zvezna država, ki je sprejela tovrsten zakon, podobno pa se v kratkem obeta tudi v Arizoni in Kentuckyju.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button