Življenjski slog

Kako preživeti praznike, ko se ne počutiš prav nič praznično

Prazniki so lahko eden najbolj veselih delov leta, velikokrat pa nam prinesejo tudi polno mero stresa. Naj bo to zaradi družbenih pritiskov, stresnega nakupovanja daril, osamljenosti ali zaradi dejstva, da bo letošnji božič nekoliko drugačen kot prazniki preteklih let. Kako se spopadati z neprijetnimi občutki?

Ne glede na čarobnost božičnega časa nas lahko prazniki dodobra izmučijo. Stres nam lahko povzročajo šolske ali študijske obveznosti, družinska drama ali splošne skrbi zaradi božičnega nakupovanja in vsega, kar je med prazniki potrebno opraviti. Še posebej osamljeno se lahko v tem delu leta počutijo tisti, ki s svojo družino niso v najboljših odnosih. Letos pa nam je dodatno seveda zagodla tudi pandemija, ki bo mnogim preprečila, da bi praznične dni preživeli s svojimi najbližjimi.

Da bodo prazniki čim lepši, poskusi upoštevati nasvete ameriške avtorice Lane Moore, ki se v svojem knjižnem prvencu ukvarja prav s osamljenostjo.

Zastavi si realna pričakovanja in se izogibaj primerjanju

Morda bolj kot kadarkoli prej se posebej v času družbenih omrežij (pre)hitro začnemo primerjati z ostalimi. Družbena omrežja pa običajno seveda niso resničen prikaz življenja, temveč le hiter posnetek, ki simulira popolnost. Namesto, da se osredotočamo na to, kaj počnejo drugi, poskusimo biti hvaležni za stvari, ki nas obkrožajo. Vsak dan razmislimo o stvareh, za katere smo hvaležni, ali se ob koncu dneva spomnimo stvari, ki so nas osrečevale čez dan.

božič, božični prazniki, praznični čas, stres, Lane Moore, osamljenost, družbena omrežja, pomoč drugim, počitek, praznične tradicije
Z dobrimi dejanji se spomnimo na globlji pomen praznikov, ki presega stres in osebne probleme.

Kakor hitro začneš vsakodnevno “vaditi” hvaležnost, začneš opažati ogromno razliko v svoji miselnosti. K ustvarjanju prijetnih notranjih občutkov in prispevanju k skupnosti pa seveda spada tudi pomoč drugim. Če tega ne počneš skozi vse leto, lahko za opravljanje dobrih dejanj izkoristiš praznike. Doniraj lokalnemu društvu, opravi prostovoljno delo ali preseneti sočloveka v stiski in mu nameni svojo pomoč.

Vzemi si čas za počitek

Ena največjih napak, ki jo lahko storimo med prazniki, je to, da poskušamo narediti preveč. Naredimo le najnujnejše in nujnim opravkom dodajmo aktivnosti, ki jih resnično želimo delati. Oglej si na primer kakšen film ali speci božične piškote. V končni fazi je pomembno to, da počneš, kar si sam želiš, in ne stvari, ki jih od tebe pričakujejo drugi.

božič, božični prazniki, praznični čas, stres, Lane Moore, osamljenost, družbena omrežja, pomoč drugim, počitek, praznične tradicije
Tudi med temi božičnimi prazniki si privošči nekaj trenutkov zase.

Ob obdarovanju drugih ne pozabi nase

Vse dobro – tako darila kot samo pozornost, ljubezen in čas, ki jo podarjaš ostalim – nameni tudi sebi. Osredotoči se na svoje želje, občutke in potrebe ter poskrbi, da čas in pozornost v prvi vrsti nakloniš sebi. Če imaš prazničnega vzdušja že dovolj, se loti vsakodnevnih aktivnosti. Nikjer ne piše, da morajo vsi filmi, ki si jih ogledaš med prazniki, vsebovati božično tematiko.

Zapomni si, da lahko sam ustvariš svoje praznične tradicije

Vsak izmed nas praznike praznuje na svoj način. Poslušaj svoj notranji glas in se posveti ljudem, ki jih imaš rad. Četudi si med prazniki vajen določenih tradicij ali navad, ni nujno, da jih moraš nadaljevati tudi sam. Zapomni si, da nisi sam in da ni nikoli prepozno, da ustvariš kakšno novo tradicijo. Ta je lahko samo tvoja, lahko pa jo deliš tudi z bližnjimi.

Četudi prazniki običajno niti zdaleč niso popolni, je praznični čas odlična priložnost za to, da se posvetimo sami sebi in počnemo stvari, ki nas resnično osrečujejo.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button