Glasba

AFS Študent zaigrali pred domovi za starejše

Člani Akademske folklorne skupine (AFS) Študent so z glasbenimi nastopi razveselili stanovalce več domov za starejše v Mariboru.

Skupina petih fantov in deklet s harmoniko, violinami in trobili je pred domovi zaigrala več znanih domačih viž, stanovalci pa so jim navdušeno ploskali z oken in balkonov. “Plesati glede na ukrepe, ki jih moramo zaradi novega koronavirusa upoštevati, ni mogoče, glasbo pa lahko igramo in vsaj tako rišemo nasmehe na obraze,” je povedal predstavnik skupine Mitja Marin.

Z nastopi so začeli pred enoto Doma Danice Vogrinec na Taboru, nato zaigrali pred osrednjo enoto tega največjega doma za starejše v državi na Pobrežju, pozneje pa  pred Domom pod gorco.

Člani AFS Študent so bili lepo sprejeti

V domovih so jih sprejeli z veseljem, tako stanovalci kot zaposleni. “Sedaj v času epidemije to za naše stanovalce pomeni zelo veliko. Ker nimajo stikov s svojci, jim vsaka takšna pozornost veliko pomeni. Če je zraven glasba, je še toliko bolj dragoceno,” je povedal vodja taborske enote Doma Danice Vogrinec Janez Štern.

“Pogrešamo naše redne vaje in nastope, hkrati pa smo želeli našim najranljivejšim skupinam polepšati dan ter morda ob tem tudi pregnati kakšno skrb in težavo,” je še povedal Marin.

V omenjenem domu posvečajo druženju stanovalcev z lokalnim okoljem veliko pozornosti. V maju že vrsto let prirejajo dneve odprtih vrat s številnimi prireditvami, med drugim velikim koncertom na prostem Oma, deda & rock’n’roll z nastopi glasbenih zvezdnikov, navdušenje nad katerimi ne bi ravno pripisali starejši populaciji. Letos se bodo morali temu zaradi epidemije covida-19 najverjetneje odreči. “Naši stanovalci so navajeni na številne prireditve, ki jih zdaj zelo pogrešajo,” je povedal Štern.

COVID-19 v mariborskih domovih za starejše

V enoti na Taboru biva okoli 200 ljudi, med njimi zaenkrat še niso zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom. “Doslej smo testirali 23 stanovalcev in štiri zaposlene. Trenutno so vsi negativni,” je pojasnil vodja enote.

Ob tem je pohvalil potrpežljivost stanovalcev ob prenašanju strogih zaščitnih ukrepov zaradi covida-19. “Mislim, da bi mlajše generacije v takšnih razmerah bistveno težje preživele. Na koncu, ko bo vse to mimo, bomo lahko vsi zaposleni zaploskali stanovalcem,” je dodal.

V celotnem Domu Danice Vogrinec Maribor so doslej zabeležili le eno okužbo z novim koronavirusom. Na začetku tega meseca je bila potrjena pri eni od strežnic v osrednji enoti doma na Pobrežju, ki pa po besedah direktorja doma Marka Slaviča ni imela neposrednega stika s stanovalci. Do sedaj so po današnjem poročanju časnika Večer testirali še 72 zaposlenih in več deset stanovalcev, vsi testi pa so bili negativni.

 

 STA
AFS Študent Facebook

Sorodni članki

Back to top button