FotoGlasba

Ditka in Feri Lainšček začarala množico pred UKM

Pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) so na sredin večer ušesa in duše obiskovalcev božali tihi in prijetni zvoki kitare. Svoje delo sta predstavila Ditka in Feri Lainšček, že dobro uigran tandem, ki združuje poezijo in glasbo.

Koroška kantavtorica Ditka, ki poje, igra kitaro in piše glasbo in prekmurski pesnik ter pisatelj Feri Lainšček že nekaj časa združujeta svoje moči. Tako harmonično kombinirata pisane stihe in peto ter igrano glasbo.

Številna množica pred UKM je bila deležna približno uro dolgega popotovanja po verzih različnih stihotvorcev in prijetnega glasu koroške izvajalke.

Ponovno uspešno sodelovanje ŠOUM in UKM

Dogodek, ki je potekal v okviru tednov dobrodošlice, Welcome Weeks, sta organizirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) in UKM.

V začetku so množico pozdravili povezovalec programa, ravnateljica UKM, dr. Zdenka Petermanec in sekretarka Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM, Pia Mernik. Glasbeno literarni večer poteka namreč že tretje leto zapored, kar sta obe govornici omenili in pohvalili sodelovanje organizacij. Prvo leto je nastopila glasbena skupina Mi2, lani pa kantavtor Adi Smolar.

Množica poslušalcev, ki je bila tako številčna, da je sedišč že pred pričetkom programa primanjkovalo, je prisluhnila naboru recitiranih in odpetih pesmi. Ditka in Feri Lainšček, ki sodelujeta že nekaj let, sta združila Lainščkove pesmi in pesmi drugih piscev ter Ditkino kantavtorsko delo.

Ditka

| Očarljiva koroška kantavtorica Ditka …

Feri Lainšček

| … ter Feri Lainšček s prepoznavnim klobukom.

  “Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo …”

  Pesmi sta opremila z opisi o trenutnem navdihu in navdihu, ki je bil prisoten ob njihovem nastajanju. Za pesem Kako je ljubezni ime je Lainšček povedal zgodbo o paru iz njegovega domačega, prekmurskega konca. Avtor je nekaj besed namenil tudi svojim študentskim časom, prepogosti uporabi besede “ne” in o ljubezni brez cinizma. Med drugim sta izvajala pesmi Zagata, Ljubi me, kot sonce sije, Ne bodi, kar nisi in Pesem o fantu.

  Prijeten literarno glasbeni zvečer sta želela zaključiti z najbolj znano Ne bodi kot drugi. Po bučnem aplavzu množice, ki ni želel ponehati, pa sta poslušalcem postregla še z uglasbeno pesmijo Toneta Pavčka, Dober dan, življenje.

  Ditka, Feri Lainšček, Univerzitetna knjižnica Maribor, UKM, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, glasbeno literarni večer, Ne bodi kot drugi, Welcome Weeks
  Za animacijo med dogodkom je poskrbel povsod prisoten Šoumko.

  Program Welcome weeks se počasi zaključuje, a vendar je pred nami še nekaj zanimivih aktivnosti. V ponedeljek in torek se odvijajo Turnir Zdrave zabave in avdicija Akademskega pevskega zbora APZ. V torek zvečer pa kot zaključek programa sledi Največje mariborsko brucovanje v organizaciji ŠOUM, kjer bo bruce in vse ostale zabavala Grupa Vigor.

   

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button