Šport

Zlato žogo za leto 2022 sta prejela Karim Benzema in Alexia Putellas

Francoski nogometaš Karim Benzema in Španka Alexia Putellas sta dobitnika zlate žoge za leto 2022, nagrade, ki jo za najboljšega nogometaša in nogometašico tradicionalno podeljuje francoska revija France Football. Slavnostna podelitev je potekala v Theatre du Chatelet v Parizu.

Lionela Messija ni bilo med nominiranci

Karim Benzema je tako prejel prv zlato žogo v svoji karieri. Nagrado je napadalcu Real Madrida podelil Zinedine Zidane, zadnji Francoz, ki je prejel zlato žogo leta 1998. Benzema je postal peti Francoz, ki mu je to uspelo. Med prvo peterico so se zvrstili še Sadio Mane (Bayern München), Kevin de Bruyne (Manchester City), Robert Lewandowski (Barcelona) in Mohamed Salah (Liverpool).

“Na to sem zelo ponosen, na vse svoje delo, nikoli nisem obupal,” je dejal Benzema. “V življenju sem imel dva vzornika, Zidana in Ronalda. Vedno sem sanjal o tem, da je vse mogoče. Bilo je težko obdobje, ko nisem bil v francoski reprezentanci, ampak sem trdo delal, nikoli obupal in užival v igranju nogometa,” je dodal Francoz.

Pred tem sta zadnjih 12 od 13 zlatih žog prejela Argentinec Lionel Messi in Portugalec Cristiano Ronaldo. Le Hrvatu Luki Modriću je to prestižno nagrado uspelo dobiti leta 2018. Kljub temu Messija, dobitnika tudi za leto 2021, letos sploh ni bilo med nominiranci za nagrado.

Med nogometašicami je slavila Alexia Putellas

Med nogometašicami je zlato žogo, ki so jo podelili četrtič, še drugič zapored prejela Španka Alexia Putellas (Barcelona). Za njo so se tokrat med prvo peterico zvrstile Beth Mead (Arsenal), Sam Kerr (Chelsea), Lena Oberdorf (Wolfsburg) in Aitana Bonmati (Barcelona).

Nagrada Raymonda Kope za najboljšega mladega nogometaša do 23 let je pripadla nogometašu Barcelone Gaviju. Predal mu jo je njegov soigralec in lanski dobitnik te nagrade Pedri. Nagrado Socrates, ki so jo letos podelili prvič, je dobil Sadio Mane (Bayern München) za vsa svoja človekoljubna dela, ki jih počne zlasti v svojem rodnem Senegalu.

Nagrado za najboljšega strelca, imenovano po nemški legendi Gerdu Müllerju, je ponovno dobil Poljak Robert Lewandowski (Barcelona). Belgijski vratar madridskega Reala Thibaut Courtois je domov odnesel nagrado Leva Jašina za najboljšega vratarja leta pred Alissonom Beckerjem (Liverpool) in Edersonom (Manchester City). Najboljši klub leta pa je Manchester City.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button