Življenjski slog

Praznični dojenčki: zakaj je toliko otrok rojenih septembra?

Koliko ljudi, ki jih poznaš, je rojenih septembra? Verjetno je teh kar nekaj. Za visoko število dojenčkov, rojenih v tem obdobju, seveda obstaja razlaga. Ob že tako pridnem prazničnem "delanju otrok" se lahko ob letošnjih ukrepih lahko le vprašamo, koliko prazničnih dojenčkov bo rojenih prihodnjega septembra.

Če dobro premisliš, se verjetno kar hitro spomniš vsaj nekaj znancev in prijateljev, ki so rojeni v mesecu septembru. To potrjujejo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), ki v koncu septembra beležijo največ rojenih Slovencev.

Če čas prevrtiš nekaj mesecev nazaj, ti kar hitro postane jasno, da so starši teh, rojenih v septembru, imeli še posebej vesel december. Čas okoli božiča je torej obdobje v letu, ko se spočne največ otrok. Ali je za tem še kaj drugega kot splošno romantično decembrsko vzdušje in dolge, hladne noči?

Dojenček, dojenčki, prazniki, praznični dojenčki, božič, božični prazniki, spočetje, september, december, SURS, seks, sperma
Število prebivalcev Slovenije, rojenih v koncu septembra in začetku oktobra je več kot v ostalih obdobjih leta (vir).

Kaj sledi veselemu decembru? Septembrski praznični dojenčki

Na število decembrskih začetkov nosečnosti zagotovo vpliva to, da nam praznični mesec običajno ponuja več priložnosti (in časa) za seks. Temu posebej rodovitnemu obdobju pa botruje tudi biološki razlog, zakaj je možnost za zanositev večja prav pozimi.

Zakaj je temu tako pojasnjuje znanstvena raziskava, objavljena v reviji Porodništva in ginekologije. Raziskovalci ugotavljajo, da moški v zimskih mesecih v povprečju proizvajajo kvalitetnejšo spermo od tiste, ki nastane poleti. Prav tako prihaja v tem času do sprememb tudi v ženskem telesu. Zaradi krajšega obdobja dnevne svetlobe se spremeni tudi delovanje ženskih jajčnih celic. Kombinacija obojega tako poveča možnost oploditve in začetka nosečnosti. Boljša sperma plus idealni “bivalni pogoji” in dojenček je že na poti.

Dojenček, dojenčki, prazniki, praznični dojenčki, božič, božični prazniki, spočetje, september, december, SURS, seks, sperma
Veselemu decembru velikokrat sledi še bolj vesel september.

V raziskavi pa so seveda upoštevali tudi dejstvo, da na t. i. fenomen praznični dojenčki vpliva tudi povečano število spolnih odnosov v času praznikov.

Že tako odličnih pogojem dodamo še album Michaela Bubléja in kozarček jajčnega likerja …

Poleg tega veselo praznično vzdušje prav tako vpliva na odstotek nezaščitenih spolnih odnosov, kar omogoča več možnosti za spočetje. To imej v mislih prihodnjič, ko se spomniš na katerega izmed septembrskih otrok in mu veselo razloži vse dejavnike, ki so vplivali na njegov prihod na obličje Zemlje …

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash, SURS

Sorodni članki

Back to top button