Šport

Danes lahko smučišča ponovno zaženejo naprave

Upravljalci smučišč lahko danes spet zaženejo žičniške naprave, ki v skladu z vladnim odlokom stojijo od 24. decembra. Smuka je dovoljena smučarjem z negativnim testom na novi koronavirus in otrokom v spremstvu staršev. Vlada je odlok sprejela v četrtek pozno popoldne in nekatera smučišča bodo naprave zagnala šele v soboto.

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog je od danes dovoljeno v skladu s priporočili NIJZ. Sicer pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če upravljalec iz objektivnih razlogov ne more zagotoviti hitrega testiranja, pa lahko uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoli le osebam z negativnim testom na novi koronavirus. Ta mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Tako namreč piše v novem odloku o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije. Uporaba se dovoli tudi otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Omenjene omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Na smučiščih so na dovoljenje za ponovno obratovanje nestrpno čakali. Na Golteh bodo testiranje s hitrimi testi, ki ga bodo organizirali ob spodnji postaji nihalke Žekovec, začeli izvajati že ob 7.30. Ob 8. uri bodo odprli blagajno, ob 9. uri pa tudi zagnali naprave, je razvidno s spletne strani smučišča z dobrimi 12 kilometri urejenih smučarskih prog.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju bodo prve smučarje v tem letu sprejeli v soboto. Smučišča in vse žičniške naprave, vključno s krožno kabinsko žičnico, bodo obratovali med 9. in 16. uro, od 17. do 19. ure pa bo gondola vozila vsako polno uro, so sporočili iz Marproma.

Zaradi zakona o javnem naročanju, praznikov in časovne stiske testiranja na vstopnih točkah na smučišče na Pohorju ne bodo izvajali. Smučarji bodo tako ob nakupu smučarske vozovnice na blagajni smučišča morali pokazati potrdilo pristojne institucije, pooblaščene za testiranje, ki je lahko v katerikoli obliki, torej sporočila sms, izvida ali potrdila. Dodatno bo v krožno kabinski žičnici obvezna uporaba kirurške maske.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button