Tehnologija

Lažne nagradne igre: kako jih prepoznati in se jim izogniti

Si že slišal, da bi kdo preko spleta zadel novi iPhone? Ali pa darilni bon za določeno aktivnost? Najverjetneje zmagovalca ne poznaš, nagradne igre s podobnimi nagradami pa si zagotovo že zasledil. Naj ti razkrijemo skrivnost: gre za prevaro!

Na spletni strani Varni na internetu so prejeli večje število prijav uporabnikov zaradi lažnih nagradnih iger, ki jih prevaranti pripravljajo v imenu različnih slovenskih podjetij.

V zadnji različici lažne nagradne igre so uporabniki prejeli SMS sporočilo s povezavo. Povezava najpogosteje vodi do lažne nagradne igre. V anketi spletni nepridipravi v zameno za izpolnjeno anketo obljubljajo bogate darilne bone ali novi model pametnega telefona.

Naj te SMS sporočila in oglasi o nagradnih igrah z bogatimi nagradami ne premamijo. Skoraj zagotovo gre za lažno nagradno igro.

Uporabnike zavedejo v vpis podatkov o kreditni kartici. S tem nastanejo mesečni stroški za “članarino”, pojavi pa se tudi tveganje za možnost kasnejše zlorabe kreditne kartice. Pogosto uporabnike zvabijo tudi v plačljivi SMS-klub, ki jim nakoplje dodatne stroške. Če prejmeš tako SMS sporočilo, ga enostavno ignoriraj in na povezavo, ki jo sporočilo vsebuje, ne klikaj.

Kaj narediti, če si sledil povezavi v sporočilu?

V primeru, da si povezavo odprl in na spletni strani vpisal podatke o kreditni kartici, se obrni na svojo banko ali izdajatelja kreditne kartice. Če si goljufom zaupal svojo mobilno številko, se obrni na svojega mobilnega operaterja in prosi za preklic oziroma odjavo iz plačljivih SMS klubov.

V primeru oškodovanja je najbolje, da oddaš prijavo na krajevno pristojni policijski postaji.

Pri obravnavi takih incidentov so strokovnjaki SI-CERT ugotovili, da si lahko ob kliku na povezavo v SMS na svojo mobilno napravo preneseš zlonamerno aplikacijo. Največkrat se v takem primeru mobilna naprava okuži s trojanskim konjem.

Recept, kako prepoznaš lažne obljube, je zelo preprost. Pomisli, preden klikneš in se spustiš v lov za nagrado. Vprašaj se, zakaj bi ti nekdo dal nagrado vredno skoraj tisoč evrov, v zameno za en sam klik, 1 evro ali tvojo telefonsko številko.

 

 Varni na internetu (vir)
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button