Prehrana

Tudi tebe jutranja kava spravi na stranišče?

Si tudi ti med tistimi, ki jim zjutraj pomaga le dobra kava? Spiješ okusno skodelico, preko dneva še drugo in kmalu sediš na stranišču. Si se kdaj vprašal, zakaj te kava tako hitro pripravi, da stečeš do wc-ja? Vse skupaj nima veliko skupnega s kofeinom.

Nova študija, ki so jo predstavili na Tednu prebavnih bolezni v San Diegu, morda lahko odgovori na vprašanje “Zakaj nas kava požene na stranišče?” Vendar boš presenečen, če si mislil, da ima pri hitrem izločanju tvojega zadnjega obroka prste vmes kofein. Večjo vlogo igra sposobnost kave, da naše črevesje spravi v gibanje. To ji omogoča črevesna mikrobiota, ki vpliva na krčenje gladkih mišic in nas tako požene v beg na stranišče.

Kava
Kava ima mnogo pozitivnih učinkov, a tudi nekatere negativne.

Požene tudi podgane

Tako so ugotovili pri eksperimentu s podganami, ki so jih tri dni »zdravili« s kavo. Raziskovalci so v vroči vodi raztopili 100-odstotno kavo Arabica in raztopino izpostavili podganjim izločkom, ki so jih shranili v petrijevki. Čez čas so raziskovalci opazili, da se je rast bakterij in drugih mikrobov zmanjšala bolj, če so bili izločki izpostavljeni močnejši raztopini. V ločeni študiji pa so ugotovili, da so se mišice tankega in debelega črevesa krčile pogosteje in bolje, ko so podgane uživale kavo.

Vodja raziskovalne skupine Xuan-Zheng Shi iz Univerze v Teksasu je razložil, da so se mišice tankega črevesa pri podganah po treh dneh krčile pogosteje. Učinek je bil podoben tudi pri brezkofeinski kavi, zato predvidevajo, da kofein ni krivec za pospešeno izločanje.

Kava kot zdravilo?

Raziskovalci menijo, da bi lahko kava v prihodnosti postala zdravilo za zaprtje, ki se pojavi po operaciji. Predvsem bi bila uporabna pri operacijah trebušnega dela, ki jim velikokrat sledi črevesna zapora. S tem se strinja tudi študija iz leta 2012. Ugotovila je, da se je črevesno delovanje pacientom, ki so po operaciji debelega črevesa namesto vode pili kavo, hitreje vrnilo nazaj na normalne tire. Podobne raziskave so potrdile tudi druge pozitivne učinke, kot je izboljšano delovanje ledvic.

Hkrati pa ima kava tudi negativne učinke, zato je njena vloga kot zdravilo vprašljiva. Predvsem raziskovalci izpostavljajo nespečnost, nervozo, razdraženost, pri nosečnicah pa večje možnosti za rojstvo otroka s prenizko težo.

Seveda pa moraš biti kritičen tudi do zgoraj omenjene raziskave. Izvedena je bila na podganah, zato bo trajalo še nekaj časa, da raziskovalci potrdijo učinek tudi na ljudeh.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button