Prehrana

Prehransko svetovanje: zakaj to ni le še ena dieta in ali je zate?

Ne jej po določeni uri. Jej le ob določeni uri. Ne jej tega. Jej tisto. Se tudi ti izgubljaš v poplavi diet in prehranskih nasvetov, ki so mnogokrat kontradiktorni, nesmiselni ali pa nepraktični? Morda je čas, da se obrneš na strokovnjaka, ki ti bo podal resnična dejstva o prehrani in ti pomagal, da jih kar najbolje izkoristiš v svoj prid.

Tak strokovnjak je prehranski svetovalec ali svetovalka, ki je tudi licenciran nutricionist. Ni zgolj še ena oseba v prehranski industriji, ki (včasih dobesedno) prodaja bučke, ampak ima strokovno znanje o prehrani in ve, kako jo vpeljati v že obstoječi življenjski slog ter prilagoditi vsakemu posamezniku.

Kaj je prehransko svetovanje?

Prehranski svetovalec nudi prehransko svetovanje. Največkrat ga sestavlja eden ali več posvetov s posameznikom, ki bi v svojo prehrano rad vpeljal spremembe. Svetovalec preko posvetov podrobneje spozna osebo, njen življenjski slog in njene težave. Na podlagi znanja nutricionistike in vedenjskih znanosti oblikuje praktične, individualne in strokovne smernice, s pomočjo katerih bo oseba prišla do želenega cilja.

Pri prehranskem svetovanju gre za počasne spremembe, ki jih oseba vpeljuje v svoj življenjski slog ob pomoči prehranskega svetovalca. Ta je vedno na voljo za podporo, bodrenje ali strokoven nasvet.

Torej gre le še za eno dieto?

Ne, prehransko svetovanje je individualno in prilagojeno vsakemu posamezniku. Njegov namen ni štetje kalorij in postavljanje strogih jedilnikov.

Kot pravi Tara Jankovič, licencirana prehranska svetovalka, specializirana za ženski metabolizem in osebna trenerka, gre za veliko več kot navadno dieto. »Prehransko svetovanje je primerno za vse, ki bi radi spremenili svoj življenjski slog iz različnih razlogov: morda si želite izgubiti nekaj kilogramov, urediti prebavo in metabolizem, vzpostaviti nove navade in nasploh izboljšati zdravje,« pravi Tara, ki pri svojem svetovanju ne uporablja diet in izmerjenih ali točno določenih obrokov.

prehrana, hrana, prehransko svetovanje, testenine
Pri prehrani gre za veliko več kot le polnjenje energijskih potreb.

Prehrana je namreč veliko več, kot le uživanje kalorij za preživetje. Gre tudi za užitek, socialni dogodek in življenjski slog posameznika ali družine. Prav zato je način, kako se lotimo uvajanja sprememb v prehrani, tako zelo pomemben. Hitre in radikalne spremembe ali navadne diete, ki predstavljajo takojšnje učinke, se zato v večini primerov ne obdržijo. Nihče ne bo zmogel vse življenje jesti le piščanca z rižem, se večno izogibati vsemu sladkemu in se hkrati držati še petindvajsetih drugih omejitev.

Pomoč strokovnjaka je zato v takem primeru več kot smiselna poteza, sploh če so tvoje novoletne zaobljube povezane z izgubo telesne teže ali urejenimi prehranskimi navadami.

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button