NoviceScena

Lent 2023: predzadnji večer bi lahko opisali kot a kind of magic

Mi še vedno lentamo in izkoriščamo zadnje dneve festivala, da se ga še popolnoma naužijemo, preden bomo spet morali čakati leto dni. Kaj pa ti, še lentaš z nami?

Festival Lent 2023 se počasi, a še vedno enako zagnano in razigrano, vije proti koncu. Poletje je tu, mi pa še predzadnjič letos veselo lentamo.

Po jutru se dan pozna

Jutranje dogajanje je znova otvorilo še predzadnji dan festivala. Vročina je udarila, vzdušje pa skupaj z njo. In če ste mislili, da ste videli že vse, zagotovo niste slišali Ukulelenta. Ali pa videli, kako se Folkart povorka vije čez prodajalne Europarka. No, to zadnje ste mogoče res že videli, ampak to še ne pomeni, da vsako leto znova ne osupne.

Za otroke je dopoldne in popoldne kot vedno poskrbel Art kamp, zvečer pa je v Vetrinjskem dvoru potekala prav posebna zabava. Romana Krajnčan je poskrbela za pravi mali otroški party, kjer so se otroci lahko naplesali in pozabavali. Da lentanje ne bo samo za odrasle.

Romana Krajnčan je poskrbela za pravo malo otroško zabavo.

Še ima glasba sploh kaj ponuditi?

Če odgovor na to ni “seveda” ali “itak”, potem ne vemo, na katerem Lentu si ti. Lent 2023 namreč streže glasbo na glasbo vsak dan znova in znova. Grajski trg je s soul funkom popolnoma prevzela Željka Veverec, vrvež Mestnega parka pa so spremljali Big band Cerknica (BBC, ampak ne tisti britanski) skupaj z Ano Bezjak.

Na Večerovem odru se vedno rocka, in rockalo se je tudi včeraj. Z rokenrolom je svoje odfurala skupina Metropolis, pred njimi pa so s popolnoma folk preobratom nastopili Čedahuči. V unionski dvorani pa je bilo mogoče v bolj umirjenem okolišu spremljati Doroteo Senica na flavti in Kristino Golob na klavirju.

Vsepovsod se je nekaj igralo, na Glavnem trgu pa se je rokalo.

The show must go on

In še vrhunec večera. Vrhunec, ki ga nikoli več ne bomo slišali v originalni zasedbi, a se lahko pretvarjamo, da tudi Adam Lambert dela odlično delo. Vse znane skladbe, ki jim lahko skoraj rečemo že zimzelene popevke, skupine Queen so na Trgu Leona Štuklja tokrat odzvanjale s polnim orkestrom, tremi solisti in eno solistko, celotnim zborom in odlično spremljevalno solo kitaro. Temu bi skoraj lahko rekli prava Rock Opera.

Hiti, kot so The Show Must Go On, We Are The Champions in pa seveda večna Bohemian Rhapsody so spravili občinstvo na noge in poskrbeli, da se bodo večne klasike prepevale še vrsto in vrsto let. No, razen novinarjev, ki plesati niso smeli, saj bi to občinstvo zmotno vodilo v prepričanje, da je jasno označen prostor za press pred odrom dejansko plesišče. Opozorjeni smo bili, da plesati pred odrom se pač ne spodobi.

Show mora iti dalje, in kako bolje kot z naborom pesmi skupine Queen.

Lent 2023 se še ni popolnoma ustavil. Danes poteka še zadnji dan festivala, kjer je mogoče ujeti še zadnje koncerte in dogodke. Da ne boš potem rekel, da nisi vedel.

Marina BAJIĆ
Isidora VELIČKOVIĆ
ikona snemalec Žan SENIČAR

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button