Zdravje

Svetovni dan oživljanja: pri oživljanju v pomoč tudi popularna glasba

Večina srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim oživljanjem izboljšajo končni izid ter rešijo življenje. V veliko pomoč je lahko tudi glasba, saj imajo popularne skladbe pogosto pravi ritem.

Svetovni dan oživljanja, beležimo ga 16. oktobra, bo zaradi epidemiološke situacije letošnje aktivnosti zabeležen predvsem virtualno. Na pomen oživljanja tudi letos z akcijo Slovenija oživlja opozarjajo Zveza študentov medicine Slovenije s Slovenskim reanimacijskim svetom in Rdečim križem Slovenije.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma začeli temeljne postopke oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili od dva do štirikrat več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja. Že v treh do petih minutah po srčnem zastoju namreč začnejo odmirati možganske celice. Čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepali nepravilno in stanje poslabšali. V takih trenutkih je lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca. Ta bi ljudem dala pravi ritem izvajanja stiskov prsnega koša, hkrati pa bi predstavljala znano oporo v izjemno stresni situaciji.

 

Zato je v letošnjem letu Evropski reanimacijski svet izbral moto Moja pesem lahko reši življenje, k sodelovanju pa so povabili tudi slovenske glasbenike. Mnogo znanih slovenskih pesmi ima namreč pravi ritem, torej od 100 do 120 udarcev na minuto, ki je potreben za pravilno izvedbo oživljanja v primeru srčnega zastoja.

Opažajo pa, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja. To je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Zaradi epidemiološke situacije letos temeljnih postopkov oživljanja ne bodo prikazovali v živo, ampak bodo aktivnosti virtualne.

This slideshow requires JavaScript.

 

STA
Slovenija oživlja! 2020
ikona snemalec Ajkule

Sorodni članki

Back to top button