Potovanje

V 100 dneh 29.000 kilometrov na električnem kolesu

Hrvaški avanturist in svetovni popotnik Hrvoje Jurić je končal kolesarski podvig svetovnega pomena, med katerim je z električnim kolesom v stotih dneh prevozil 29.000 kilometrov na štirih celinah. S tem se bo tudi uvrstil v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov.

Hrvoje Jurić je zadnjo etapo dolge poti pričel v Novem mestu. Električno kolo znamke Giant Revolt E+ ga je varno popeljalo čez slovensko-hrvaško mejo do Zagreba, kjer je končal svojo kolesarsko pot na istem mestu, pred trgovino s kolesi, s katerega se je odpravil 1. julija.

Kolesar in električno kolo sta uspešno prestala 100-dnevno pot okoli sveta.

Za podvig se je pripravljal tri leta. Pot ga je vodila čez štiri celine: Evropo, Azijo, Avstralijo in Severno Ameriko. Za najtežjo etapo je ocenil rusko s ciljem v Vladivostoku. Razdaljo 9000 kilometrov je moral prekolesariti v 30 dneh, kolikor je znašala veljavnost potovalne vize in da je še v lovu za mejnikom stotice ujel letalo za Avstralijo, kar je pomenilo povprečno 300 kilometrov dnevno v vseh vremenskih in geografskih pogojih.

Pot je prestalo tudi kolo

Opravljena pot je predstavljala tudi preizkus za načrtovano množično proizvodnjo električnega kolesa. To se kljub padcem, ruskemu makadamu ter sibirskim kolovozom, ni vdal do zadnjega kilometra in cilja v hrvaški prestolnici.

Najšibkejši člen odprave je bila pravzaprav majhna in zelo zmogljiva inovativna baterija. Z njo je sicer lahko še vedno naenkrat prevozil 100 kilometrov, je pa imel tudi več rezervnih baterij. Spremljalo ga je tudi novo, posebej prilagojeno počitniško vozilo, v katerem je lahko polnil izpraznjene baterije ter bival in spal.

Tudi avtodom je zdržal pot okoli sveta. Edino večjo težavo so Juriću predstavljali zapleti z rusko birokracijo in z neprijaznimi ruskimi vozniki tovornjakov, ki so ga kdaj tudi izrinili s ceste.

Na poti ga je spremljal Matija Pospihalj, ki je snemal in dokumentiral Jurićev podvig ter vozil avtodom. Iz vseh posnetkov s tega potovanja bosta pripravila dokumentarni filmski potopis.

Avantura je pustila posledice na kolesarjevem telesu. Jurić je v 100 dneh potovanja izgubil kar 17 kilogramov telesne mase.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button