Kultura

Mednarodni dan pismenosti odpira Nacionalni mesec skupnega branja

Od leta 1966 na predlog Unesca 8. septembra obeležujemo mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se je danes s posvetom Bralnega društva Slovenije Branje za znanje na ljubljanski Filozofski fakulteti tradicionalno začel Nacionalni mesec skupnega branja.

Nacionalni mesec skupnega branja bo potekal do 8. oktobra, ko se bo zvrstilo več projektov in dogodkov. Tako bodo 17. septembra, na dan zlatih knjig, društvo Bralna značka ter društva in zveze prijateljev mladine obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom, v Tednu otroka pa bodo potekale tradicionalne razdelitve darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem oz. izseljenskem prostoru.

Javna agencija za knjigo s partnerji tudi v letošnjem šolskem letu pripravlja nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo, ki se bo letos začel 8. oktobra. Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici pa bo med 2. in 5. oktobrom izvedel e-strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti V, na katerem bodo predstavili različne vidike družinske pismenosti in medgeneracijskega sodelovanja.

Naslovnica Nacionalnega meseca skupnega branja 2023

Mesecu branja se kot partner pridružuje Nacionalni inštitut za javno zdravje z vseslovensko akcijo Pokloni čas, polepšaj dan, s katero bodo z različnimi oblikami medgeneracijskega branja povezali vse generacije. Akcija bo potekala do do 1. oktobra – mednarodnega dneva starejših.

Novost letošnjega meseca branja je predvajanje izbranih radijskih iger, ki jih bo Radio Slovenija v svojih rednih septembrskih programih na Prvem in Arsu pripravil za vse generacije.

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button