Kultura

V Maribor prihaja showcase festival Trigger

Platforma za sodobne uprizoritvene prakse TRIGGER, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj z Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Motovilo, se vrača.

Prvi dan showcase festivala bo v Mariboru, nato se dogajanje preseli v Ljubljano. Trigger bo letos potekal med 14. in 17. marcem in je namenjen krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah.

Štirje dnevi predstav, diskusij, zvočnih sprehodov, gledaliških esejev, odprtih razprav in spoznavanja domačih in mednarodnih uprizoritvenih trendov. Prijave za lokalne umetnike, programerje_ke, kuratorje_ke in prizorišča, ki jih zanima internacionalizacija sodobne neodvisne uprizoritvene umetnosti sprejemajo na info@glej.si.

Trigger 2024 in IETM Caravan

IETM je ena najstarejših in največjih mednarodnih kulturnih mrež, ki združuje več kot 500 organizacij in posameznih strokovnjakov z globalnim delovanjem v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Člani mreže so tudi številne slovenske organizacije med njimi Gledališče Glej, Bunker, Pekinpah, Moment in Slovensko mladinsko gledališče.

V sklopu plaforme TRIGGER bodo letos gostili IETM Caravan.

IETM Caravan je strokovna ekskurzija namenjena spoznavanju kontekstov sodobnih uprizoritvenih umetnosti v določenem mestu, regiji ali državi. Glavni cilj je mednarodnim udeležencem ponuditi priložnost, da odkrijejo uprizoritveno umetnost države gostiteljice in se povežejo z lokalnimi profesionalci. V Ljubljani tako tekom TRIGGERJA pričakujejo okoli 40 mednarodnih gostov.

V duhu Karavane se bo Letošnja edicija platforme Trigger osredotočala na reinterpretacije lokalne zgodovine in konteksta ob primerjavi z globalnimi pripovedmi. Lokalne prakse sodobnih uprizoritvenih umetnosti bomo poskušali umestiti v družbeno-politično dediščino nekdanje Jugoslavije.

Kaj se bo dogajalo v Mariboru

Goste platforme TRIGGER bodo organizatorji uvodoma popeljali na sprehod po mestu in predstavili mariborska prizorišča neodvisne scene. Mednarodnim selektorjem se bodo v Mariboru predstavili Pedro Moldao in Miranda Trnjanin z dokufikcijsko biografsko predstavo Krvne zgodbe/Blood Stories (režija Jorge Andrade; portugalsko-slovenska soprodukcija), Brina Klampfer Merčnik in Vita Osojnik s plesno predstavo Nihče več ne žvižga, na sporedu bo tudi predavanje-performans v režiji Tjaše Črnigoj Spolna vzgoja II – Zmožnost.

TRIGGER tako v mesto prinaša selektorje s področja uprizoritvenih umetnosti iz regije in širše. Na ta način spoznavajo Slovenijo (ki ni samo Ljubljana), stkejo ali okrepijo že obstoječe vezi, kar kot posledico povzroči krepitev mednarodnih sodelovanj tako mariborskih kot vseslovenskih umetnikov z organizacijami v tujini. Veseli smo, da ta vrata v Mariboru odpira Moment.

Vse informacije in podrobni program na povezavi.

Moment Maribor
Trigger

Sorodni članki

Back to top button