Tehnologija

Universal Music bo umaknil svoje pesmi s TikToka, tudi Taylor Swift

Glasbena založba Universal Music Group je po prekinitvi pogovorov s spletnim družbenim omrežjem za deljenje videoposnetkov TikTok o vprašanjih, kot je avtorsko nadomestilo umetnikom, napovedala, da bo s platforme umaknila svoje pesmi, vključno s pesmimi ameriške pevke Taylor Swift in kanadskega glasbenika The Weeknd.

Universal: TikTok služi z glasbo, a zanjo ne plačuje

V odprtem pismu je Universal obtožil TikTok, da “poskuša graditi posel na podlagi glasbe, ne da bi za to plačal pošteno ceno za glasbo”. Obe strani se trenutno pogovarjata o pogojih novega sporazuma, saj se njuna obstoječa pogodba izteče danes in je še niso podaljšali.

Med odprtimi vprašanji na pogovorih med Universal in TikTokom so ustrezna avtorska nadomestila za umetnike in tekstopisce, spletna varnost za uporabnike ter zaščita umetnikov pred umetno inteligenco, še navaja pismo.

Neimenovani vir, ki je seznanjen z zadevo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo vsa glasba, ki jo je licenciral Universal, v prihodnjih dneh umaknjena s TikToka. Ima pa TikTok po navedbah vira “sklenjene dogovore z vsemi drugimi večjimi in neodvisnimi založbami”.

“TikTok ni platforma za pretakanje glasbe in kot taka ne bi smel biti licenciran,” je še dejal vir in poudaril, da uporabniki na TikToku ne morejo predvajati celotnih pesmi in so omejeni na največ 60 sekund glasbe v svojih video stvaritvah.

TikTok: Universal je pohlep postavil pred interese svojih umetnikov

Universal še navaja, da je TikTok predlagal plačilo, ki predstavlja le del cene, ki jo plačujejo podobne družbene platforme. TikTok pa je v izjavi sporočil, da je “žalostno in razočaranja vredno, da je Universal Music Group svoj lastni pohlep postavil nad interese svojih umetnikov”.

Universal je poleg tega opozoril še na druge težave, kot so velike količine posnetkov na TikToku, ki so ustvarjeni s pomočjo umetne inteligence, kar so označili za pomanjkanje prizadevanj za obravnavanje kršitev, ki so povezane z glasbo dejanskih izvajalcev.

Navedli so še, da TikTok predstavlja le približno odstotek od njegovih skupnih prihodkov.

Med glasbenimi umetniki, ki so pri Universal Music Group, so med drugim Sting, Alicia Keys, SZA, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalia, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton John, J Balvin, Brandi Carlile, Coldplay, Pearl Jam, Bob Dylan in Post Malone.

TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, je eden od najbolj priljubljenih družbenih medijev na svetu z več kot milijardo uporabnikov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button