Tehnologija

Slovenska satelita v vesolje predvidoma v prvi polovici junija

Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje predvidoma poletela med 8. in 15. junijem, je povedal vodja projekta Trisat Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Izstrelitev so že večkrat preložili, nazadnje zaradi pandemije novega koronavirusa.

Kramberger je pojasnil, da so jim iz evropskega vesoljskega podjetja Arianespace, ki bo izvedlo izstrelitev, sporočili, da so s pristojnim francoskim ministrstvom dosegli dogovor o ponovnem zagonu izstrelišča v Francoski Gvajani. Med 8. in 15. junijem bo tako lahko raketa Vega z okoli 50 malimi sateliti, tudi slovenskima Trisatom in Nemom HD, poletela v vesolje.

Raketo bi morali izstreliti že 23. marca

Izstrelitev predvideno za 23. marec so zaradi pandemije novega koronavirusa dober teden pred tem preložili za nedoločen čas. To ni bila prva preložitev, saj bi morala satelita po prvotnih načrtih v vesolje poleteti že 9. septembra lani. Pred tem je namreč podjetju Arianespace julija lani spodletela izstrelitev nosilne rakete Vega.

Kaj sta Nemo HD in Tristat?

Nemo HD je mikrosatelit visoke ločljivosti z maso 65 kilogramov, ki bo omogočal zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje videa HD.

Nanosatelit Trisat pa je težak zgolj okoli pet kilogramov. Ta bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Njegov glavni cilj je testiranje robustnosti nove vesoljske elektronike.

 

 STA
UM

Sorodni članki

Back to top button