DeloFotoVideo

Projekt Aktivium je poskrbel za zaposlitev 133 mladih nezaposlenih

Od januarja je trajal projekt Aktivium, ki se je osredotočal na povezovanje mladih brezposelnih in delodajalcev. Projekt se je zaključil s konferenco in uspešnimi rezultati: 82,6 odstotkov mladih, ki so bili vključeni, je dobilo zaposlitev.

Z zaključno konferenco se je po skoraj letu izvajanja končal projekt Aktivium. Gre za program pod organizacijo Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), skrbi pa za zaposlovanje mladih. Njegov namen je, da mladim nudi nezaposlenim dodatno izobraževanje, izboljšuje njihove kompetence in jih povezuje z delodajalci.

Presegli pričakovanja organizatorjev in sodelujočih

V projektu je sodelovalo več kot 420 mladih in podjetij. Od tega je kar 82,6 odstotkov, to je 133 mladih brezposelnih, dobilo zaposlitev za eno leto. Tudi tisti, ki je niso, pa so sedaj bolje pripravljeni in jo bodo lažje dobili. Podjetja, ki so se v projekt vključila, so dobila poleg nove delovne sile še subvencijo.

Aktivium je bil tako uspešen, ker se je osredotočil na potrebe delodajalcev in na znanja, ki jih mladi že imajo. Ta znanja so nato nadgradili na podlagi tega, kaj podjetja iščejo. Prav tako so jih na splošno pripravili na delo in srečanja z delodajalci, saj so velikokrat potekala druženja in praktično izvajanje nalog.

Zaključni dogodek s potencialnimi delodajalci

Na zaključni konferenci v prostorih Štajerske gospodarske zbornice je spregovoril koordinator projekta, Igor Jesih. Predstavil je rezultate programa in opisal, kako je potekal. Nato je nekaj s strani sodelujočega podjetja, Kadring d.o.o., povedala še Urška Kukovič Rajšp. Sama je bila predavateljica na izvedenih delavnicah.

zaposlovanje mladih, mladi nezaposleni, mladi brezposelni, mladi, brez statusa, študentski status, nezaposleni, brezposelni, kako do službe, službe za mlade, ŠOUM, igor jesih, urška kukovič rajšp, kadring, linkedin, dodatno izobraževanje, mreženje, povezanje z delodajalci, delodajalci in mladi, razgovor, priprave na razgovor, mreženje z delodajalci, štajerska gospodarska zbornica | Konferenco je vodil koordinator Aktiviuma, Igor Jesih.
zaposlovanje mladih, mladi nezaposleni, mladi brezposelni, mladi, brez statusa, študentski status, nezaposleni, brezposelni, kako do službe, službe za mlade, ŠOUM, igor jesih, urška kukovič rajšp, kadring, linkedin, dodatno izobraževanje, mreženje, povezanje z delodajalci, delodajalci in mladi, razgovor, priprave na razgovor, mreženje z delodajalci, štajerska gospodarska zbornica | Urška Kukovič Rajšp je projekt predstavila s strani podjetja Kadring d.o.o.
zaposlovanje mladih, mladi nezaposleni, mladi brezposelni, mladi, brez statusa, študentski status, nezaposleni, brezposelni, kako do službe, službe za mlade, ŠOUM, igor jesih, urška kukovič rajšp, kadring, linkedin, dodatno izobraževanje, mreženje, povezanje z delodajalci, delodajalci in mladi, razgovor, priprave na razgovor, mreženje z delodajalci, štajerska gospodarska zbornica | Za vse goste konference je bilo še odlično poskrbljeno s pogostitvijo.

  Na koncu je potekala še sproščena debata. Večino delodajalcev je predvsem zanimalo, ali se bo projekt naslednje leto ponovil, a ker je ŠOUM samo izvajalec, na žalost to še ni znano. Aktivium se je nato poslovil z veliko pogostitvijo za vse goste.

  Kako do službe?

  Na projekt so se lahko prijavile mlade nezaposlene osebe do 29. leta starosti. Če se bo v organizaciji ŠOUM-a znova ponovil, se boš verjetno lahko prijavil januarja. A če sam iščeš službo, je še nekaj drugih stvari, ki jih lahko storiš. Kar se je dalo naučiti iz projekta Aktivium je to, da delodajalci iščejo osebe, ki so ciljno usmerjene, pripravljene na skupinsko delo in so dobre v reševanju konfliktov.

  Pomembna je tudi tvoja prisotnost na socialnih omrežjih. Kar 30 odstotkov vseh Google iskanj naj bi bilo povezanih z zaposlovanjem. Zato poskrbi, da bodo delodajalci na tvojem profilu našli nekaj, kar jih bo pritegnilo in ne odvrnilo. V okviru delavnic je Aktivium poskrbel tudi za LinkedIn profile udeležencev, na katerega tudi sam ne pozabi, saj je pri iskanju zaposlitve najpomembnejše socialno omrežje. To lahko sicer storiš tudi, če si še študent, saj ni nikoli prehitro za iskanje bodočih delodajalcev!

   

  Mojca KUPČIČ
  Boris OČKERL
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button