Delo

Spremno pismo – vstopnica do razgovora za službo

Če želiš narediti kar najbolj oseben vtis ob prijavi na neko delovno mesto, potem moraš svojemu življenjepisu priložiti tudi spremno pismo.

Raziskave s področja psihologije dela kažejo, da imajo kandidati s priloženim spremnim pismom večje možnosti za razgovor in zaposlitev kot tisti, ki spremnega pisma ob prijavi ne vključijo. Spremna pisma se od drugih dokumentov razlikujejo po tem, da so zelo osebna. Avtor namreč v spremnem pismu poudari tiste lastnosti, ki ga odlikujejo kot posameznika in dobrega delavca.

Osrednji namen spremnega pisma je, da kandidat v njem pove, zakaj se na delovno mesto prijavlja in zakaj meni, da bi bil ravno on najboljši kandidat za to pozicijo. Spremno pismo mora biti kratko – ne daljše od ene strani, in jedrnato – zgolj dva do štiri odstavke. Njegov namen je namreč v največji meri spodbuditev kadrovske službe k branju vašega priloženega življenjepisa.

1. odstavek – predstavitev tvorca in namena pisanja

V prvem odstavku povej, zakaj pišeš podjetju, na katero delovno mesto se prijavljaš in kje si razpis za delovno mesto videl. Navedi tudi glavni argument, zakaj meniš, da si za razpisano delovno mesto najprimernejši kandidat. Skratka prvi odstavek mora biti dovolj zanimiv, da bo kadrovsko službo prepričal v nadaljnje branje.

2. odstavek – predstavitev kompetenc in znanj

V drugem odstavku navedi, kakšne so tvoje kvalifikacije in kako ti bodo koristile na delovnem mestu na katerega se prijavljaš. Pri tem lahko navajaš svoj življenjepis kot mesto, kjer lahko bralci pridobijo dodatne informacije o določenih delovnih izkušnjah.

3. odstavek – predstavitev osebnostnih lastnosti

V nadaljevanju skušaj prepričati delodajalce, da premoreš osebne kvalitete in potrebno motivacijo za uspešnost na delovnem mestu. Pri tem lahko uporabiš tvoje znanje o podjetju ter ga povežeš z lastnimi interesi in kvalitetami.

4. odstavek – priporočitev za razgovor

Vljudno se priporoči za razgovor in delodajalcu povej, kdaj in kako lahko stopi s teboj v sitk.

Če povzamemo, je spremno pismo namenjeno temu, da kadrovsko službo prepričamo, da smo prava oseba za neko delovno mesto. Vsak človek ima namreč edinstvene sposobnosti in izkušnje, s katerimi lahko doprinese k podjetju pri doseganju njihovih ciljev. Seveda pa mora slednje dokazovati tudi tvoj življenjepis, zato ga z nabiranjem izkušenj le pridno polni.

 

 talentiran.si
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button