PotovanjeŠport

Dakar 2023: Marčič končal na 50., Mulec pa na 24. mestu

Argentinski motociklist Kevin Benavides (KTM) in Katarec Naser Al-Atijah (Toyota) med avtomobilisti sta zmagovalca letošnjega vzdržljivostnega relija Dakar, ki se je po 14. etapah včeraj končal v Savdski Arabiji. Med motociklisti sta nastopila dva Slovenca: Toni Mulec je bil skupno 24., Simon Marčič pa je dirko končal na 50. mestu.

Rekordna zmagovalca tako med avtomobilisti kot motociklisti

Al-Atijah je ubranil lansko zmago in slavil petič po letih 2011, 2015, 2019 in 2022. S tem je med avtomobilisti zdaj na drugem mestu večne lestvice. Pred njim je le Francoz Stephane Peterhansel, ki je slavil osemkrat. Peterhansel je tudi med motociklisti slavil šestkrat in ostaja rekorder s skupno 14 zmagami. Za Benavidesa je bila letošnja zmaga druga v karieri, potem ko je bil najboljši še na Reliju Dakar 2021.

Argentinec je v zadnjo, 14. etapo od Al-Hofufa do Damama, začel z 12 sekundami zaostanka v skupnem seštevku za Avstralcem Tobyjem Priceom. Po 136 km hitrostne preizkušnje in 281 km povezovalne etape pa je Avstralca na koncu ugnal za vsega 43 sekund.

Ob premiernem nastopu je Toni Mulec zaosyal 5 ur

Toni Mulec je etapo končal na 23. mestu (+12:56), skupno pa je ob sploh prvem nastopu Korošec na Dakarju zasedel 24. mesto oziroma deveto v razvrsitvi rally2. Za zmagovalcem je po 14 etapah zaostal 5 ur, 20 minut in 29 sekund.

Po prečkanju ciljne črte je Mulcu močno odleglo. “Zelo sem vesel, da sem prišel do cilja brez poškodb. Seveda brez zapletov nikoli ne gre. Danes sem čakal tisti trenutek, za katerega so mi govorili, da ti zares odleže šele, ko prečkaš ciljno črto. Predvsem pa me je razveselil pogled na telefon, saj mi pošiljajo vsa sporočila podpore iz Slovenije. To je nekaj posebnega in to daje največjo težo Dakarju. Zato je ves trud poplačan,” je v izjavi za svoje moštvo dejal koroški dirkač.

“Že pred Dakarjem je bilo veliko truda vloženega v to, da sem sploh prišel sem. To je težko opisati. Da sem Dakar zaključil, mi pomeni veliko, še bolj pa vsa ta podpora od doma. Zato ta medalja ob zaključku ni zgolj moja, temveč od vseh vas, ki ste me podpirali,” je še dodal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni Mulec #501 (@tonimulec)

Mariborčan Marčič na šestem mestu v kategoriji originals

Simon Marčič je bil tokrat 70. med 89 tekmovalci, ki so prišli v cilj najtežjega relija na svetu. Mariborčan je v etapi zaostal 51:20 minut, prejel pa je tudi 11 minut kazenskega pribitka. Marčič je v kategoriji originals zasedel šesto mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev.

Pred dvema letoma je bil v tej kategoriji peti, skupno pa 36., kar ostajata njegovi najboljši uvrstitvi. Skupno je bil letos 50. z zaostankom 14 ur, 18 minut in 58 sekund.

“Reli je za nami, bil je eden težjih in daljših s 14 etapami in prologom, torej skupno 15 dni dirkanja. Vesel sem, da mi ga je uspelo ponovno končati, četrtič zaporedoma. V Savdski Arabiji imam tako 100-odstotni izkupiček, kar je zagotovo dober obet za naprej,” je po svojem devetem nastopu na reliju Dakar v izjavi za svoje moštvo dejal Marčič.

“Žal sem tisti dan, ko sem imel težave z vložkom v zadnjem kolesu, izgubil preveč, da bi se lahko boril za prva mesta v svoji kategoriji. Kljub temu sem vesel, to je dobra popotnica za naprej. Čaka me trdo delo, ampak vem, da se naslednje leto vrnem močnejši,” je še dodal Mariborčan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Simon Marčič (@simon_marcic_13_)

Med avtomobilisti slavil olimpijec iz Londona

Med avtomobilisti je zanesljivo slavil Al-Atijah, sicer tudi dobitnik bronaste olimpijske kolajne v strelstvu iz Londona 2012.

Po 14 etapah je imel več kot uro in 20 minut naskoka pred Francozom Sebastienom Loebom. Ta je sicer na letošnjem reliju postavil rekord po zaporednih etapnih zmagah. Šest jih je dobil med osmo in 13. etapo ter v tem pogledu presegel Finca Arija Vatanena iz leta 1989.

Tretje mesto je v skupnem seštevku med avtomobilisti zasedel Brazilec Lucas Moraes, zaostal je več kot uro in 38 minut.

Reli Dakar sicer prirejajo vse od leta 1979, zadnje štiri izdaje pa so organizirali v Savdski Arabiji. Reli bo tam po besedah direktorja preizkušnje Davida Castere vsaj še naslednjih nekaj let.

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button