FotoIzobraževanje

V poletnem semestru bo v Mariboru 288 Erasmus študentov

Mobilnost v okviru programa EU Erasmus+ je priložnost, da ne le pridobiš nova znanja, ampak tudi narediš korak v odraslost. Za številne je namreč to pomembna izkušnja, da se odcepijo od družine in se postavijo na lastne noge.

V ponedeljek, 24. februarja, so na Univerzi v Mariboru priredili sprejem za 288 Erasmus študentov iz 32 držav, ki bodo v poletnem semestru tega študijskega leta na študijski izmenjavi v Mariboru. Največ jih prihaja iz Francije, Turčije, Češke, Portugalske, Poljske in Španije.

V zadnjih treh desetletjih se je v programe Erasmus vključilo več kot deset milijonov ljudi.

Največ študentov bo obiskovalo ekonomsko-poslovno fakulteto, fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, fakulteto za strojništvo, fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter filozofsko fakulteto.

Razlogi, zakaj so Erasmus študenti izbrali prav Maribor, so različni. Claudio s Portugalske se je za prihod na mariborsko univerzo odločil, ker so mu tako priporočali prijatelji, ki so že bili tu. Študentkama hrvaščine in pedagogike Natali in Katrin s Hrvaške so odhod v Maribor svetovali profesorji, saj sta lahko združili smer študija in bližino doma. Študentko agronomije Lauro iz Francije pa so pritegnile naravne lepote Slovenije in možnost spoznavanja novih krajev, ljudi in kultur.

To je tudi ena največjih prednosti programa Erasmus+. Namen mobilnosti ni samo študij, ampak tudi osebnostna rast. Študenti so, ko pridejo nazaj, bolj samostojni in imajo tudi višje povprečje ocen, o programu pravi predstavnik UM Mladen Kraljić.

Mariborski študenti se redkeje odločajo za izmenjavo

Skupno je na mariborski univerzi okoli 900 tujih študentov letno, večina jih pride jeseni ob začetku študijskega leta. Število se vsako leto poveča za približno 50 študentov na leto.

Vendar pa za razliko od 900 tujih študentov, ki letno prispejo v Maribor, v tujino odide le okoli 300 mariborskih študentov. Kraljić med razlogi za neudeležbo programa Erasmus+ navede strah, da študentom delo v tujini ne bo priznano ali pa da se ne bodo znašli v neznanem okolju, številni pa se bojijo zapustiti tudi partnerja in družino.

Sprejem za mednarodne študente je organiziral tudi ŠOUM, s tradicionalnim Erasmus Welcome Partyem na Štuku. Fotogalerijo si lahko ogledaš spodaj ali na naši facebook strani.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button